banner overig

In opdracht van Rijkswaterstaat voert SME het tweejarig programma Afval op School uit. Een programma waarmee we een impuls geven aan het scheiden en voorkomen van (zwerf)afval op school. Dat er grote stappen worden gezet blijkt wel uit een meting van afvalverwerker Renewi op vijf deelnemende basisscholen in Zeeuw-Vlaanderen. Deze scholen hebben binnen een kwartaal hun restafval gehalveerd.

Basisscholen De Schakel in Vogelwaarde, Antoniusschool in Axel, De Steiger in Terneuzen, Meerstromenschool uit Groede en Molenbolwerk in IJzendijke scheiden vanaf januari dit jaar hun papier, groente-, fruit- en tuin (gft), plastic en drankenkartons en het restafval. Voorheen kwam het afval van de scholen – met uitzondering van papier – in één verzamelcontainer terecht.

Van 239 naar 41 kilo restafval

Vooral op de Meerstromenschool en Molenbolwerk zijn de resultaten spectaculair! Op de Meerstromenschool is de hoeveelheid restafval teruggedrongen van 293 kilo restafval per maand in de oude situatie naar 41 kilo restafval per maand in de nieuwe situatie. Bij de Molenbolwerk van 164 kilo naar 52 kilo.  

Renewi monitort de resultaten op de pilotscholen voortdurend. De oude situatie (nulmeting) was gebaseerd op het gemiddeld aantal kilo’s afval in de maanden oktober tot en met december 2018.

Wouter de Houck, Renewi Nederland B.V. Sales: ‘’De eerste resultaten van het project ‘Afval op school’ zijn prachtig. De hoeveelheid restafval is bijna met de helft afgenomen en dit wil zeggen dat er veel meer afval gescheiden wordt aangeleverd. Hierdoor kan Renewi zoveel mogelijk afval een tweede leven geven en/of opnieuw inzetten als grondstof. Samen met de Zeeuws Vlaamse scholen geven we waarde aan afval en zetten we ons in voor een wereld zonder afval. Afval bestaat niet!”

2019 04 18 Vijf basisscholen halveren afval infographic

Afval op School

Met het programma Afval op School geven we een impuls aan het scheiden en voorkomen van zwerfafval op school. Samen met 140 scholen zijn we op zoek naar de beste invalshoek, werkwijze en educatief materiaal. De scholen werken hierin samen met gemeenten, NME-centra en afvalinzamelaars. In opdracht van Rijkswaterstaat voert SME dit programma uit en werkt hierin samen met diverse samenwerkingspartners. Wil je meer weten over het programma? Kijk op de website of neem contact op met Martha Kosters.

Afval op School is een initiatief van Rijkswaterstaat Leefomgeving en is mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie (Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV) en de Kaderrichtlijn Mariene strategie (KRM).

2018 11 eu

Bekijk ook

Onderwijs
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2FEco-Schools_facilities_4.jpg&w=321&h=193&zc=1
27 mei 2021 door Anne

Hoe ondersteun je scholen binnen jouw…

Onderwijs
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2FBronnen_voor_NME_1.jpg&w=321&h=193&zc=1
25 mei 2021 door Lydia

Nieuwe online databank met ruim 600 bronnen…

Onderwijs
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2FManifest_duurzaam_onderwijs_1.jpg&w=321&h=193&zc=1
12 mei 2021 door Hak

(Manifest) Politieke visie op duurzaam…