banner overig

 

 

Voor basisscholen die aan de slag willen met het thema ‘groen’ is er een leuk en gratis lespakket beschikbaar: De Grote Plantenjacht. Dit is een lespakket van vijf lessen waarbij leerlingen van groep 5 t/m 8 alles leren over de biodiversiteit rondom de school. Aan het einde maken ze zelf een actieplan om de schoolomgeving te vergroenen en krijgen ze van ons €100,- om dit actieplan uit te voeren.

In de voetsporten van Charles Darwin

Met De Grote Plantenjacht treden de leerlingen in de voetsporen van ontdekkingsreiziger Charles Darwin. Hij was een bekende natuuronderzoeker, bioloog en geoloog en leefde in de periode van 1809 - 1882. Net zoals Darwin, gaan de leerlingen met dit lespakket observeren en leren zij verbanden zien. Ook ontdekken ze de invloed die zij kunnen hebben op hun omgeving door verbeteringen aan te brengen. Uiteindelijk maken de leerlingen met een klein budget een zichtbare start met die verbeteringen, bijvoorbeeld door het ophangen van voederkastjes.

Het lespakket

Het lespakket bevat een serie van vijf lessen (van 30-60 min) voor leerlingen uit groep 5-6 (de ‘avonturiers’) en 7-8 (de ‘ontdekkers’) over biodiversiteit rond de school. De opzet is voor beide groepen hetzelfde, het niveau verschilt. Voor het beste leereffect worden de lessen aansluitend op elkaar uitgevoerd, bijvoorbeeld gedurende een projectweek of verspreid over een langere periode. Om erachter te komen hoeveel de leerlingen leren van het project nemen scholen voor en na de vijf lessen dezelfde kennistest af.

Geschikt voor alle basisscholen

De Grote Plantenjacht is geschikt voor alle basisscholen.

Voor scholen die meedoen aan Eco-Schools sluit dit project naadloos aan op het thema ‘groen’: één van de tien thema’s van Eco-Schools. 

Voor scholen die (nog) niet deelnemen aan Eco-Schools is De Grote Plantenjacht erg geschikt om met leerlingen op een interactieve manier aan het thema ‘groen’ te werken.

Meedoen is gratis

Meedoen aan De Grote Plantenjacht is gratis. Scholen krijgen zelfs na afloop €100,- om het actieplan van de leerlingen te realiseren! In ruil daarvoor vragen we wel om twee terugkoppelingen (kleine rapportages) en een aantal foto’s en verhaaltjes over de uitvoering van de lessen. Per school kunnen meerdere groepen meedoen, maar dat maakt voor het geld niet uit. De  €100,- is per deelnemende school, niet per deelnemende groep.

Meer informatie en aanmelden

Wil je meer weten over het project? Kijk dan op www.eco-schools.nl/de-grote-plantenjacht of neem contact op met mij! Ik vertel je er graag meer over.

 

 

 

Meer weten?

LydiaNeem contact met mij op.

Lydia Haafkens
(030) 635 89 14
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.