banner overig

 

 

De Coöperatie Leren voor Morgen (waarij wij deel van uitmaken) verzamelt duurzame verhalen om aandacht te besteden aan duurzaam onderwijs. Vandaag, op de Dag van de Duurzaamheid, zet de Coöperatie vier duurzame docenten extra in het zonnetje.  

Voorlopers in duurzaam onderwijs

Deze docenten zijn, samen met 300 anderen, de afgelopen maanden aangemeld als duurzame docent, omdat ze zich inzetten voor duurzaamheid op school. Denk bijvoorbeeld aan een docent die met zijn klas een zonneboot bouwt, koken met ‘afval’, het ontwerpen van een duurzaam huis door leerlingen of een daktuin op school met zonnepanelen en een weerstation. Uit al deze verhalen en aanmeldingen zijn vier docenten extra in het zonnetje gezet: een binnen het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, hoger onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.  

De duurzame docenten van 2018

Duurzame Docent primair onderwijs: Rik Kuiper - Daltonschool Neptunus, Amsterdam

2018 10 Duurzame docent Rik KuiperRik Kuiper is een enthousiaste en gepassioneerde  vakdocent wetenschap, natuur en technologie op Daltonschool Neptunus in Amsterdam. Hij is al 12 jaar actief om van de Neptunus de meest duurzame basisschool van de hoofdstad te maken en te houden.  En basisschool de Neptunus is een voorloper op het gebied van duurzaam onderwijs! De daktuin is een ware proeftuin. Wetenschap, natuur en techniek worden prachtig verbonden met Rik als grote kartrekker.

Duurzame Docent voortgezet onderwijs: Henk Veurink – Zone.college, Zwolle

2018 10 Duurzame docent Henk VeurinkHenk is de energieke en enthousiaste trekker van het Eco-team en de Eco-Schools klas. De leerlingen van het Groene Lyceum krijgen hun lessen economie vanuit het perspectief van duurzaamheid. De leerlingen gaan bij hem aan de slag als duurzame ondernemer en verduurzamen steeds verder hun school en schoolomgeving. Henk is met zijn eco-schools klas bijvoorbeeld actief met afval. Zo gaan alle afvalbakken de klas uit en moet het afval op de gang gescheiden worden.

Duurzame Docent hoger onderwijs: Niko Roorda - Werkzaam als docent op verschillende thema’s o.a. duurzame ontwikkeling, Sprang-Kapelle

2018 10 Duurzame docent Niko RoordaAlles wat in Nederland blijvend gebruikt wordt voor Duurzaamheid in het hoger onderwijs is door Niko Roorda ontwikkeld. Zo schreef hij onder meer het Basisboek Duurzame Ontwikkeling en ontwikkelde een audit-instrument voor duurzame ontwikkeling in het hoger onderwijs. Wegens enorme staat van dienst van de afgelopen 20 jaar is Niko Roorda Duurzame Docent 2018.

Duurzame Docent middelbaar beroepsonderwijs: Joost Koks – Helicon MBO, Velp

2018 10 Duurzame docent Joost KoksHoe kun je de groene leefomgeving duurzaam en toekomstbestendig inrichten? Joost Kok is docent watermanagement en gaat op dit thema met zijn leerlingen aan de slag. Leerlingen Watermanagement ontwerpen een groene waterzuivering voor Helicon MBO Velp om het afvalwater van school niet rechtstreeks in het riool te laten afvoeren. Er worden  plannen bedacht om het water op een groene manier te zuiveren en te hergebruiken. 

Anderen inspireren

Als lid van de Coörporatie Leren voor Morgen zijn wij erg trots op de vele aanmeldingen en alle inspirerende verhalen! Dank aan alle duurzame docenten die hun verhaal hebben gedeeld. We hopen dat dit initiatief ook andere docenten inspireert om met duurzaamheid aan de slag te gaan.

 

 

Meer weten?

MarthaNeem contact met mij op.

Martha Kosters
(030) 635 89 01
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.