banner overig

 

 

Op 2 oktober was het weer zover: de landelijke inspiratiedag van Eco-Schools! Dit jaar vond de inspiratiedag plaats op het Aeres VMBO in Almere. Met bijna 150 enthousiaste leerlingen en docenten is er weer een dag vol mooie voorbeelden neergezet. Ook scholen die pas net begonnen zijn met Eco-Schools waren aanwezig, zodat ze nu met een vliegende start aan de slag kunnen.

Eco-Schools

Als SME stimuleren wij mensen richting duurzaam denken en doen. Voor overheden, met bewoners en in het onderwijs. Eco-Schools is één van onze programma’s waarmee we scholen helpen om duurzaamheid te verankeren in hun DNA. De leerlingen verduurzamen de school van binnenuit en werken zo toe naar het keurmerk voor duurzame scholen.

Inspiratiedag

Tijdens de inspiratiedag draaide het om de leerlingen, door wie de workshops gegeven en gevolgd werden. De workshops waren erg gevarieerd en sloten aan bij de thema’s die binnen het programma van Eco-Schools vallen, zoals water, afval en communicatie. Door ervaringen te delen over bepaalde acties en projecten waar de Eco-teams mee bezig zijn, werden andere scholen op ideeën gebracht. Ook nodigden de interactieve workshops uit tot meedenken met andere scholen om zo van elkaar te leren. Hoe krijg je de hele school mee in je acties? Wat voor activiteiten gebeuren er op jullie school om te verduurzamen?

Om deze activiteiten nog meer in beeld te brengen was er een markt opgezet. Op deze markt werden de verschillende invullingen binnen het programma van de Eco-Schools zichtbaar. Sommige scholen hebben een moestuin aangelegd om lokale voedselproductie te stimuleren en dit te gebruiken in de kantine. Een andere school wil het gebruik van plastic afval verminderen door middel van het aanbieden van herbruikbare waterflessen. Hiermee wordt waterdrinken tegelijkertijd gestimuleerd, wat voordelen heeft voor de gezondheid. Naast de scholen waren externen aanwezig zoals Cross Your BordersStichting O3, en Gezonde School, die zich focussen op verschillende thema’s binnen duurzaamheid. Ook stonden wij er met ons andere schoolprogramma Afval op School. Elkaar inspireren maakt hongerig, daarom werden er heerlijke duurzame borrelhapjes door de leerlingen gemaakt en opgegeten als perfecte afsluiter. We zijn benieuwd hoe de inspiratie tot actie gaat leiden!

Meer informatie over Eco-Schools?

Neem contact op met Anna Vanderveen of bezoek de website.

 

 

Meer weten?

AnnaNeem contact met mij op.

Anna Vanderveen
(030) 635 89 21
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.