banner overig

 

 

2017 10 Inspirerende kennisdag Eco schools 1

Op Helicon VMBO Den Bosch vond op 11 oktober de Kennisdag Eco-Schools voor VO- en MBO-scholen plaats. Deze leuke en inspirerende dag werd bijgewoond door 150 leerlingen en docenten van 20 verschillende scholen. Deze leerlingen waren de vertegenwoordigers van de Eco-teams van de scholen en zij deelden graag met iedereen hun duurzame verhalen. 

Zwammensoep gekweekt op koffiebekertjes

Twintig Eco-teams van VO- en MBO-scholen uit het hele land zijn bij elkaar gekomen om hun initiatieven te delen voor een duurzame school. Douwe, van de Groene Welle uit Zwolle, staat achter een grote bak met gescheurde koffiebekertjes. Op sommige van de kartonnen stukjes zie je de bruine koffievlekken nog zitten. Ze kweken er oesterzwammen in. Op foto’s is te zien hoe een veel grotere versie van de bak in zijn school staat. “Elke dag ga ik of één van mijn teamgenoten naar de bak om te zorgen dat de kartonnetjes en de daarin geplante zwammen vochtig zijn en blijven. De kamer is donker en een beetje warm. Dit zorgt ervoor dat het proces sneller gaat”, vertelt hij terwijl hij met zijn hand door de stukjes karton gaat. “Het duurt ongeveer vijf tot acht weken voordat we de zwammen kunnen oogsten. Dat lijkt snel, maar we hebben heel veel zwammen nodig voor de soep die we er vervolgens van maken.”

Olievlekken creëren

Een belangrijk deel van Eco-Schools is dat de schoolomgeving en de buurt betrokken wordt bij het verduurzaamproces. Tijdens de workshop ‘communicatie’ van het Edudelta College krijgen Eco-teams tips & tricks over hoe zij dat kunnen aanpakken (bijv. bij een actie tegen zwerfafval). In een andere workshop worden docenten op het hart geduwd dat zij degenen zijn die initiatieven naar een hoger plan kunnen tillen. “Wees trots op je leerlingen als ze iets doen, hoe klein en simpel het ook is. Laat zien dat je ze waardeert door het bijvoorbeeld te posten op Facebook. Dat vinden leerlingen hartstikke gaaf, dan worden ze serieus genomen en aangemoedigd om verder te gaan.” De workshopgever voegt daaraan toe om leerlingen aan te moedigen elkaars berichten te liken. “Like jij mijn bericht, dan ik ook dat van jou. Op die manier organiseer je in een mum van tijd een olievlek, en dat motiveert anderen weer om mee te doen!”

Duurzaamheid in allerlei vormen

Tijdens de Kennisdag wordt nogmaals duidelijk dat duurzaamheid op verschillende manieren tot uiting kan komen. In een van de workshops komt duurzaamheid aan bod als er voor de afsluitende borrel duurzame borrelhapjes worden voorbereid. Ook Lars (van Helicon VMBO Den Bosch) draagt zijn steentje bij aan duurzaamheid en vraagt aan iedereen om zijn/haar doppen in emmers te stoppen. Alle plastic doppen zijn welkom en brengt hij naar de stichting KNGF Geleidehonden. Zij zullen vervolgens de doppen inwisselen voor geld waarmee ze nieuwe pups kunnen opleiden. Stijn van het Wellantcollege in Boskoop vertelt iets meer over lavendelzalf (gemaakt met bijenhoning) terwijl een laptop naast hem een drone-video van de Natuurtuin bij zijn school afspeelt. “Dit wonderzalfje wordt elke week door een ander groepje leerlingen gemaakt en daarna mogen ze ook een potje mee naar huis nemen. Het werkt tegen wondjes en verkleind littekenweefsel!” Elke bezoeker van de Kennisdag vindt zo een thema dat hem of haar aanspreekt.

2017 10 Inspirerende kennisdag Eco schools 2  2017 10 Inspirerende kennisdag Eco schools  3 2017 10 Inspirerende kennisdag Eco schools 4

 

 

Meer weten?

RoaldNeem contact met mij op.

Roald Severens
(030) 635 89 03
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.