banner overig

 

 

In september 2017 is het tweejarig leerprogramma ‘Afval op School’ gestart. In dit pro­gramma wordt alle kennis en ervaring op het gebied van afvalscheiding en -preventie, gedragsverandering en educatie gebundeld. Het programma biedt scholen voor primair onderwijs, voortgezet onderwijs en specifiek VMBO-scholen de mogelijkheid om samen met gemeenten, lokale NME centra, netwerken, afvalverwerkende bedrijven en anderen op zoek te gaan naar de voor hen beste invalshoek, werkwijze en educatief materiaal om het terugdringen van (zwerf)afval structureel te realiseren.

2018 02 Leerprogramma Afval op School

Waarom is gestart met ‘Afval op School’?

Zwerfafval vormt op land en in zee een groot pro­bleem en de grondstoffen waar veel producten van zijn gemaakt kunnen nog niet worden hergebruikt. Zorgvuldig omgaan met grondstoffen is van groot belang voor de kwaliteit van de leefomgeving van mens en dier. Er is nog een hele weg te gaan naar een circulaire economie, waarin geen afval meer bestaat en grondstoffen niet meer worden uitgeput. In de (nabije) toekomst liggen er dan ook grote uit­dagingen, waar een nieuwe generatie het hoofd aan moet bieden. Deze generatie zit nu op school. Om hen goed toe te rusten is ‘Afval op School’ gestart.

‘Afval op School’: brede samenwerking voor structureel effect

Om bovenstaande doelen te realiseren, willen we met een grote groep scholen concreet aan de slag. In de schooljaren 2017-2018 en 2018-2019 werken we, met onze partners, op tenminste 140 scholen aan afvaleducatie en/of aan afvalscheiding en -pre­ventie. Met de leerervaringen op deze scholen ont­wikkelen we hulpmiddelen die alle PO- en VO-scho­len in Nederland kunnen gebruiken. Denk daarbij aan handleidingen, stappenplannen en checklists. Deze hulpmiddelen worden breed gedeeld. Niet alleen met het onderwijsveld, maar ook met afvalinzamelaars, overheden en bedrijven. Er wordt o.a. samengewerkt met Supporter van Schoon, Gemeenten voor Duurzame ontwikkeling (GDO), Koninklijke Vereniging voor Afval- en Reiningsma­nagement (NVRD) en Vereniging Afvalbedrijven (VA). Samen helpen we elkaar verder!

Meer informatie? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar (030) 635 89 00

 

 

 

Meer weten?

RoaldNeem contact met mij op.

Roald Severens
(030) 635 89 03
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.