banner overig

Sinds 1970 zijn er veel publicaties verschenen over natuur- en milieueducatie en over leren voor duurzaamheid. Veel van die publicaties zijn nu nog steeds waardevol. Ongeveer 600 ‘bronnen’ zijn nu opgenomen in een online kennisbank: www.bronnen-voor-nme.nl. Deze databank is vrij toegankelijk voor alle professionals, vrijwilligers en studenten die op dit brede werkterrein actief zijn. Dit project is tot stand gekomen op initiatief van enkele (oud-)NME-ers onder leiding van SME.

Bekijk Bronnen voor NME

Geen toegankelijk systeem

Het aantal publicaties over NME en Leren voor duurzaamheid is enorm met onder andere projecten,boeken, onderzoeken, trainingen en verslagen van professionele bijeenkomsten. Veel publicaties waren niet digitaal toegankelijk. “Er ontbrak een toegankelijk systeem met belangrijke NME-opbrengsten” vertelt Lydia Haafkens, projectleider bij SME. “De kennis van vroeger is vandaag de dagnog steeds zeer waardevol en deze mag niet verloren gaan.”

Het initiatief

Op initiatief van enkele (oud-)NME-ers is er daarom een project opgezet om de meest waardevolle bronnen van NME te verzamelen en te digitaliseren. Al snel werd geconstateerd dat ook nieuwe waardevolle publicaties in de databank zullen worden opgenomen: deze kennisbank is dus nooit af! Naast deze publicaties zijn er ook zo’n vijftien overzichtsartikelen opgenomen over diverse aspecten van NME zoals over pedagogiek en didactiek, natuurbeleving en ecologische basisvorming, onderwijs en volwasseneducatie, inspirerende NME-ers, educatieve voorzieningen en over internationale aspecten van NME. Ook is er een tijdlijn met de ontwikkeling van NME door de jaren heen te vinden. Concreet lesmateriaal is niet opgenomen.

Bronnen voor NME

Daardoor is er nu één centrale plek ontstaan waar elke NME-er, docent, student, onderzoeker ofandere belangstellende informatie kan vinden voor het ontwikkelen of voorbereiden van educatieveactiviteiten op het gebied van natuur, milieu, duurzaamheid. SME heeft het project gerealiseerd met behulp van NME-ers met veel kennis over het vakgebied uit het verleden, maar ook met huidige NME-ers, beleidsmakers, archivarissen en historici. Na verscheidene bijeenkomsten en interviews zijn eruiteindelijk circa 600 documenten gedigitaliseerd en gemetadateerd. De website blijft up-to-date metrecente publicaties, zeker als ook bezoekers en gebruikers van de website recente publicaties aanleveren.

Bronnen voor NME 2

Bekijk Bronnen voor NME

Meer weten?

Lydia

Lydia Haafkens

 (030) 635 89 14

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Onderwijs
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2FEco-Schools_facilities_4.jpg&w=321&h=193&zc=1
27 mei 2021 door Anne

Hoe ondersteun je scholen binnen jouw…

Onderwijs
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2FManifest_duurzaam_onderwijs_1.jpg&w=321&h=193&zc=1
12 mei 2021 door Hak

(Manifest) Politieke visie op duurzaam…

Onderwijs
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2FCirculaire_transitie.jpg&w=321&h=193&zc=1
30 apr 2021 door Anne

Circulaire skills in het onderwijs zijn…