banner overig

Hoe scoort mijn eigen school op het gebied van duurzaamheid en hoe is dit ten opzichte van andere scholen in mijn land? Die vraag willen leerlingen van vijf scholen uit verschillende Europese landen het liefst beantwoord zien in de nieuwe Eco-Schools app.

Maandagochtend, 8 uur. De dag is vroeg begonnen voor de groepjes leerlingen uit Zweden, Frankrijk, Hongarije, Griekenland en Nederland. Ze nemen deel aan het Europese Erasmus+ uitwisselingsprogramma AGREE en zijn bij elkaar in de Hongaarse plaats Hatvan. Zondagmiddag hebben ze kennis gemaakt met hun Hongaarse gastgezinnen. Vandaag bespreken ze hoe ze de duurzaamheid van hun eigen school het beste kunnen vergelijken met andere scholen in de nieuwe Eco-Schools app.

Een app om de school te scoren

De leerlingen bespreken welke opties zij belangrijke ‘need to haves’ vinden en terug willen zien in de app. Met deze app kunnen leerlingen straks testen hoe goed hun eigen school scoort op verschillende duurzaamheidsthema’s en dit vergelijken met andere scholen binnen hun eigen land. Bij de test kun je denken aan vragen als: 'doen docenten verlichting uit als ze de klas verlaten?', 'wordt afval gescheiden ingezameld en opgehaald?' en 'zitten er waterbesparende knoppen op de toiletten?' De mening van leerlingen is dus erg belangrijk bij de ontwikkeling van de app: zij gaan de app binnenkort immers gebruiken. SME is als ontwikkelaar van de app de hele week aanwezig om de input te verzamelen en scholen te begeleiden.

2019 04 01 Scholieren uit vijf landen werken aan nieuwe duurzaamheidsapp 2

Druk programma

Na een uur met enthousiaste inbreng van de leerlingen voor de ontwikkeling van de app is de tijd om. Het volgende onderdeel van de uitwisselingsweek staat al op het programma. De leerlingen en hun docenten worden verwacht op het gemeentehuis van Hatvan, waar ze worden ontvangen door de locoburgemeester. Later in de week volgen onder andere nog workshops met Greenpeace, culturele activiteiten en een bezoek aan Budapest. Een intensieve, maar zeer geslaagde week!

2019 04 01 Scholieren uit vijf landen werken aan nieuwe duurzaamheidsapp

Ontwikkeling app

Met behulp van de input van de leerlingen wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een dashboard waarin de scores van de eigen school kunnen worden bekeken én vergeleken met scores van andere scholen. In mei van dit jaar zijn de app en het dashboard beschikbaar. Tijdens de internationale Eco-Schools conferentie in november zal de app gepresenteerd worden aan alle deelnemende Eco-Schools landen.

Eco-Schools en AGREE

Eco-Schools is het internationale programma voor duurzame scholen. Het programma wordt in 69 landen uitgevoerd. In Nederland zijn wij vanuit SME de coördinator. Een aantal Eco-Schools nemen deel aan het Erasmus+ uitwisselingsprogramma AGREE, waarbij leerlingen en docenten van de scholen regelmatig samen komen. Hierbij bespreken ze de voortgang van de zeven stappen van Eco-Schools en werken ze samen aan het creëren van een Eco-Schools app. Wil je meer over dit Erasmus+ project? Je leest er alles over op de Erasmus+/AGREE website.

Meer weten?

Jurgen

Jurgen Broeders

 (030) 635 89 07

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Onderwijs
2017 04 Gescheiden afval op school
06 apr 2017 door Hak

Gescheiden afval op scholen: mag dat of moet…

Onderwijs
20 sept 2016 door Anna

Een duurzame school bouw je samen

Onderwijs
27 mei 2019 door Geo

Leiden en Leiderdorp werken aan doordachte…