banner overig

Wij zoeken bij SME een adviseur natuur- en duurzaamheidseducatie, die de kansen in de maatschappij ziet en het een uitdaging vindt om het onderwijs daarmee te verbinden. Grote maatschappelijke vraagstukken als energietransitie, klimaatadaptatie, biodiversiteit en circulaire economie vinden moeilijk hun weg naar het onderwijs. Ben jij degene die zowel het onderwijs als de lokale NME-centra helpt om deze vraagstukken op te pakken?

Over de functie

Het onderwijs wordt meer toekomstgericht en duurzaamheid krijgt daarin een plek. In het nieuwe curriculum (currciulum.nu) wordt ingezet op 30% vrije ruimte, meer vakoverstijgend projectonderwijs en o.a. meer aandacht voor duurzaamheid. De uitdaging is nu om de Sustainable Development Goals (SDGs) en Whole School Approach in te vlechten in dat toekomstgerichte onderwijs. Wij ontwikkelen en beheren programma’s zoals Eco-Schools, platforms zoals watereducatie.nl en campagnes zoals Dag van de Duurzaamheid en Duurzame Docent om dit proces te versnellen. Bij SME werken we aan toekomstgericht onderwijs dat voor leerlingen en docenten leuk is.

De overheid werkt hard aan maatschappelijke duurzaamheidsvraagstukken zoals de energietransitie, klimaat­adaptatie, biodiversiteit en circulaire economie. Zij wil de samenleving, inclusief de jongeren, daarbij betrekken. De ca. 140 lokale- en regionale NME-centra (centra voor natuur- en milieueducatie en duurzaamheidseducatie) kunnen vanuit hun expertise de verbindende schakel zijn om het gemeentelijk beleid te helpen vertalen naar de onderwijspraktijk. Steeds meer NME-centra ondersteunen scholen bij educatie over duurzaamheid.

Wij zoeken iemand die in ons team Onderwijs de scholen én NME-centra wil helpen om het onderwijs te betrekken bij de genoemde maatschappelijke duurzaamheidsvraagstukken, zodanig dat enerzijds het onderwijs van de toekomst vorm krijgt en anderzijds dat NME-centra zich doorontwikkelen tot lokale ondersteuners van onderwijs en samenleving. Als adviseur natuur- en duurzaamheidseducatie ondersteun je, samen met collega's, de NME-centra in deze verandering. Dit kan door middel van beleidsadvisering, coaching, keuze van werkmethoden, leermiddelen etc.

Jij beschikt over de expertise en het netwerk om dit proces te versterken. Dit doe je lokaal maar ook nationaal. Vanwege pensionering van een medewerker die dit nu in haar takenpakket heeft, is er ruimte voor iemand die hierin wil stappen. Er is genoeg tijd om met haar mee te lopen en van haar, en van de rest van het team te leren. Je maakt onderdeel uit van een team met een diversiteit aan expertises. Je werkt vaak samen met collega’s, maar ook zelfstandig. Je ontwikkelt nieuwe projecten die toegevoegde waarde hebben voor het onderwijs en NME-centra én je helpt de bestaande diensten van het onderwijsteam van SME verder te ontwikkelen en uit te voeren. Je krijgt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de website Afvaleducatie.nl.

SME is een kleine organisatie (ca. 20 medewerkers) met een sterke rol in het netwerk van duurzaamheid en onderwijs. In het werk van het onderwijsteam staan docenten centraal. We werken veelal in opdracht van gemeenten, schoolbesturen en maatschappelijke organisaties. Wij beschikken over veel kennis en inzichten die we samen verder kunnen brengen. Je wordt uitgedaagd die kansen op te pakken. Acquisitie van nieuw werk hoort ook tot de functie. Binnen deze functie krijg je veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Nadat je de tijd hebt gehad om je het werk eigen te maken, krijg je een omzet- en acquisitietarget.

Over jou

Jouw ervaring met NME en duurzaamheid zorgt er voor dat je in staat bent je snel met het NME-netwerk te verbinden. Je bent één van hen en zo wordt het ook gevoeld. ‘Verbinder’ en ‘Dienstverlener’ zijn jouw kernkwaliteiten. Je deelt een visie met SME hoe duurzaamheid zijn weg naar het onderwijs kan vinden en de rol die NME-centra daarin kunnen vervullen. En dit geldt ook voor de manier waarop duurzaamheid zijn weg naar de samenleving kan vinden en de rol die NME-/ duurzaamheids­educatie-centra daarin vervullen. Je bent dienstverlenend naar de centra, gemeenten en scholen. Je werkt nauw samen met je SME collega’s voor de diensten die SME aanbiedt. Je bent niet be-lerend, maar stimu-lerend.

Je bent ondernemend met een grote dosis enthousiasme, daadkracht en creativiteit. Natuurlijk vinden we het belangrijk dat je, net als wij, graag werkt aan een duurzame toekomst. Daarnaast neem je de volgende dingen mee:

  • Minimaal twee jaar werkervaring.
  • Academische of HBO-opleiding zoals: communicatie, milieukunde, onderwijskunde, pedagogische wetenschappen, psychologie, gedragswetenschappen, Master duurzaamheid, etc. etc.
  • Een excellente netwerker.
  • Ervaring met verandermanagement.
  • Daadkracht, teamplayer, enthousiast, creatief.
  • Oog hebben voor ontwikkelingen en nieuwe uitdagingen.
  • Kennis van/ interesse in landelijke ontwikkelingen.
  • Affiniteit met onderwijs.
  • Kennis van het werkveld NME is een pré.

Naast de inhoudelijke kennis en ervaring zoeken wij vooral een collega met een professionele, enthousiaste uitstraling.

Wat wij bieden

Naast leuke en betrokken collega’s bieden wij je een goed pakket aan primaire en secundaire arbeids­voorwaarden. Zo krijg je van ons een laptop, een werktelefoon en een NS-businesscard. Wat je gaat verdienen is afhankelijk van je werkervaring. Salarisindicatie tot €3.100 maximaal bij een 40-urig dienst­verband.

Over ons

We staan met elkaar voor grote duurzaamheidsuitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als klimaat­adaptatie, energietransitie, biodiversiteit of circulaire economie. Hierbij zijn techniek en financiën nodig, maar zonder duurzaam gedrag van mensen gaat het niet lukken. Dat is waarom wij als SME mensen stimuleren om duurzame stappen te zetten. 

Mensen stimuleren tot duurzaam gedrag en duurzaam denken, dat is waar wij goed in zijn. Met ruim 40 jaar ervaring brengen wij mensen in beweging om vanuit positieve energie duurzame keuzes te maken. Dit doen we in verschillende werkvelden. Zo adviseren we overheden over duurzaamheidsbeleid, coördineren we programma’s in het onderwijs en stimuleren we bewoners tot duurzaam gedrag. Ons werk is erg divers, maar onze werkwijze is altijd praktisch, persoonlijk en met creatieve oplossingen. Dat maakt ons werk effectief. Van wijk tot Rijk!

Reageren

Herken jij je in deze tekst? Laat dan wat van je horen, want misschien word jij wel onze nieuwe collega! Mail je CV en motivatie uiterlijk 16 mei naar Imke Tegels via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De gesprekken zullen plaatsvinden op donderdag 27 mei.

Wil je meer weten over de procedure? Neem dan contact op met Imke Tegels (030-6358915, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Wil je meer weten over de inhoud van de functie? Neem dan contact op met Hak van Nispen (06-24215099, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Meer weten?

Imke

Imke Tegels

 (030) 635 89 15

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Onderwijs
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2FManifest_duurzaam_onderwijs_1.jpg&w=321&h=193&zc=1
12 mei 2021 door Hak

(Manifest) Politieke visie op duurzaam…

Onderwijs
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2FCirculaire_transitie.jpg&w=321&h=193&zc=1
30 apr 2021 door Anne

Circulaire skills in het onderwijs zijn…

Onderwijs
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2FJongerenparticipatie_dag_van_de_duurzaamheid.jpg&w=321&h=193&zc=1
28 apr 2021 door Ruth

Jongerenparticipatie met de Dag van de…