banner overig

 

 

Eco-Schools is hét internationale programma voor duurzaamheid op school. Hierbij werken leerlingen en docenten  met behulp van zeven stappen toe naar het keurmerk voor duurzame scholen: de Groene Vlag. In juni was het auditmaand en hebben maar liefst 32 scholen een audit aangevraagd voor een bronzen of zilveren certificaat of de Groene Vlag. Vanuit SME hebben we al deze audits in juni gedaan, daarbij zagen we prachtige projecten, enthousiaste Eco-teams en gedreven scholen. Ter inspiratie delen we graag een aantal bijzonderheden. 

Inspirerende acties

We zagen prachtige en inspirerende Eco-hoeken, moestuinen van en voor leerlingen, insectenhotels en creatieve prullenbakken. Veel scholen zijn bezig met afvalscheiding en daar mag je bijvoorbeeld je brood en drinken alleen in broodtrommels en bekers of flesjes meenemen. We zagen een fantastische shredder om plastic afval op school te versnipperen, zodat het gerecycled kan worden - met het plan om ook machines te kopen om hier weer zelf nieuwe producten van te kunnen maken! En er was een school die een wereldkaart had gemaakt van plastic afval en die gebruikte voor presentaties over plastic. We zagen een school die duurzame hapjes uitdeelde aan ambtenaren van hun gemeente op wereldvoedseldag. We kwamen een Eco-team tegen dat openbare vergaderingen heeft, waar iedereen die dat wil bij aanwezig mag zijn. Op een school geven bedrijven uit de buurt gastlessen.

2019 07 11 auditmaand 2

We zijn trots op de school die dit jaar hun 6e Groene Vlag haalde. Zij organiseren o.a. debatten over duurzame onderwerpen waarbij het ene team vóór de stelling moet zijn en het andere team juist ertegen. Dit zorgt voor verdieping: op die manier worden (jonge!) leerlingen op een leuke manier erg uitgedaagd om goed na te denken over de nuances van duurzame dilemma’s.

2019 07 11 auditmaand 4

Over Eco-Schools

Eco-Schools is het internationale programma voor duurzaamheid op school. In maar liefst 69 landen en op 51.000 scholen werken leerlingen en docenten samen aan duurzame acties op school. Met behulp van het Zeventappenplan werken ze toe naar het keurmerk voor duurzame scholen: de Groene Vlag. Als SME zijn wij de coördinator. Wil je meer weten over het programma? Kijk dan zeker eens op de website van Eco-Schools

 

 

Meer weten?

AnnaNeem contact met mij op.

Anna Vanderveen
(030) 635 89 21
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.