banner overig

Eco-Schools is hét internationale keurmerk voor duurzame scholen. In juni was het auditmaand en hebben maar liefst 32 scholen een audit aangevraagd voor een bronzen of zilveren certificaat of de Groene Vlag. Vanuit SME hebben we al deze audits in juni gedaan, daarbij zagen we prachtige projecten, enthousiaste Eco-teams en gedreven scholen. Ter inspiratie delen we graag een aantal bijzonderheden. 

Inspirerende acties

We zagen prachtige en inspirerende Eco-hoeken, moestuinen van en voor leerlingen, insectenhotels en creatieve prullenbakken. Veel scholen zijn bezig met afvalscheiding en daar mag je bijvoorbeeld je brood en drinken alleen in broodtrommels en bekers of flesjes meenemen. We zagen een fantastische shredder om plastic afval op school te versnipperen, zodat het gerecycled kan worden - met het plan om ook machines te kopen om hier weer zelf nieuwe producten van te kunnen maken! En er was een school die een wereldkaart had gemaakt van plastic afval en die gebruikte voor presentaties over plastic. We zagen een school die duurzame hapjes uitdeelde aan ambtenaren van hun gemeente op wereldvoedseldag. We kwamen een Eco-team tegen dat openbare vergaderingen heeft, waar iedereen die dat wil bij aanwezig mag zijn. Op een school geven bedrijven uit de buurt gastlessen.

2019 07 11 auditmaand 2

We zijn trots op de school die dit jaar hun 6e Groene Vlag haalde. Zij organiseren o.a. debatten over duurzame onderwerpen waarbij het ene team vóór de stelling moet zijn en het andere team juist ertegen. Dit zorgt voor verdieping: op die manier worden (jonge!) leerlingen op een leuke manier erg uitgedaagd om goed na te denken over de nuances van duurzame dilemma’s.

2019 07 11 auditmaand 4

Over Eco-Schools

Eco-Schools is het internationale keurmerk voor duurzame scholen. In maar liefst 69 landen en op 51.000 scholen werken leerlingen en docenten samen aan duurzame acties op school. Als SME zijn wij de coördinator. Wil je meer weten over het programma? Kijk dan zeker eens op de website van Eco-Schools

Meer weten?

Anna

Anna Vanderveen

 (030) 635 89 21

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Onderwijs
2017 04 Gescheiden afval op school
06 apr 2017 door Hak

Gescheiden afval op scholen: mag dat of moet…

Onderwijs
20 sept 2016 door Anna

Een duurzame school bouw je samen

Onderwijs
27 mei 2019 door Geo

Leiden en Leiderdorp werken aan doordachte…