header projecten

De ontwikkelingen rond duurzaamheid en de transities rond energie, klimaatadaptatie en circulaire economie gaan in hoog tempo. Veel gemeenten zijn zoekende hoe zij de transities naar aardgasvrije wijken, circulaire economie en een klimaatbestendige leefomgeving vorm kunnen geven. En hoe betrek je inwoners, organisaties en bedrijven daarbij? Geïnteresseerd? Lees dan snel verder.

Over de functie

Wij zoeken een collega die gemeenten helpt om duurzaamheidsbeleid op te stellen, uit te voeren, of te monitoren en evalueren. Iemand die weet wat er speelt of zich daarin wil verdiepen, die gemeentelijke processen begrijpt en die duurzame ontwikkeling lokaal op gang kan brengen. Participatie binnen de gemeentelijke organisatie, van organisaties en bedrijven én van inwoners staat voor ons centraal. Wij zoeken Iemand die intrinsiek gemotiveerd is om aan duurzame beleids­ontwikkelingen invulling te geven met de concepten die SME heeft. Bij duurzame veranderingen staat voor ons de mens centraal.

Je voelt je thuis in de overheidswereld en hebt de open blik om te zien waar belangen van verschillende partijen bij elkaar zouden kunnen komen. Het is een pré als je ervaring en kennis hebt op het gebied van duurzaamheid, van de energietransitie en als je werkervaring hebt binnen een overheidsorganisatie of adviesbureau. Je kan zelfstandig acquireren en projecten uitvoeren, maar werkt ook goed in teams.

Als adviseur ben jij het visitekaartje van SME. Naast de inhoudelijke kennis en ervaring zoeken wij dan ook een collega met een professionele, enthousiaste uitstraling. Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Je bent creatief en flexibel en vindt het leuk om anderen te enthousiasmeren. Je bent iemand die van aanpakken weet en commerciële kansen ziet en grijpt. Als adviseur voer je samen met collega’s van A tot Z projecten uit met de opdrachtgever.

Je werkt vaak voor gemeenten of lokale rekenkamercommissies. Er is in het team veel kennis en ervaring aanwezig waar je van kan leren. Acquisitie van nieuwe opdrachten behoort ook tot de functie. Je onderhoudt een netwerk, maakt offertes en je zoekt nieuwe kansen.

Wat ga je concreet doen?

 • Je analyseert gemeentelijk duurzaamheidsbeleid en adviseert over mogelijkheden om het beleid een stap verder te brengen.
 • Je adviseert en ondersteunt gemeenten procesmatig bij het opstellen van nieuw beleid. Je organiseert en begeleidt werksessies en bijeenkomsten met ambtenaren, organisaties en met inwoners. Je schrijft beleidsstukken.
 • Het uitvoeren van concrete duurzaamheidsprojecten of (communicatie)campagnes voor gemeenten met inwoners.
 • Het acquireren van nieuwe opdrachten.

Over jou

Jij wilt net als wij werken aan een duurzame toekomst. Naast de inhoudelijke kennis en ervaring zoeken wij een collega met een professionele, enthousiaste uitstraling. Het is belangrijk dat je goed bent in omgang met diverse mensen van wethouder tot bewoner en dat je je kunt verplaatsen in hun behoeften, zodat je hen zo goed mogelijk kunt begeleiden. Jij bent een ‘mensen-mens’ die in staat is andere mensen te enthousiasmeren. Niet be-lerend, maar stimu-lerend.

Je bent flexibel als je dag helemaal anders loopt dat je op voorhand had bedacht. Je bent in staat meerdere projecten tegelijk te doen en zelf te prioriteren wat op dat moment het belangrijkste is.

Daarnaast neem je de volgende dingen mee:

 • Minimaal twee jaar werkervaring
 • Academische of HBO-opleiding zoals: psychologie, gedragswetenschappen, bestuurskunde, sociale geografie, communicatie. Wij staan open voor een brede diversiteit aan opleidingen.
 • Goed in staat om eigen werk te overzien en in te plannen. Vaardig in projectmanagement
 • Teamplayer met sterke communicatievaardigheden
 • Enthousiast en creatief, denkt in mogelijkheden en kansen
 • Je durft makkelijk voor een groep te staan en de leiding te nemen
 • Enthousiasme om nieuwe acquisitie kansen te zoeken
 • Een goede netwerker

Over SME

Met ruim 45 jaar ervaring brengen wij mensen in beweging om vanuit eigen wil een positieve duurzame keuze te maken. De focus van SME ligt op de mens, vandaar ons motto ‘Duurzaamheid is mensenwerk’, want duurzame verandering kan alleen gerealiseerd worden als het gedragen wordt door mensen. Bij SME stimuleren wij mensen tot duurzaam doen (gedrag) en duurzaam denken. Wij adviseren overheden over duurzaamheidsbeleid, wij coördineren programma’s in het onderwijs en stimuleren bewoners tot duurzaam gedrag. Ons kantoor is gevestigd in Utrecht en het team bestaat uit zo’n 20 enthousiaste medewerkers.

Je wordt onderdeel van het team Participatie. Voor woningcorporaties leiden we bijvoorbeeld energiecoaches op die bewoners helpen energie te besparen. Voor gemeenten stellen we beleidsplannen en uitvoeringsprogramma’s duurzaamheid op, voeren we quickscans of rekenkameronderzoeken uit naar duurzaamheidsbeleid, of zorgen we voor de uitvoering van concrete projecten. Onder duurzaamheid verstaan wij de thema’s energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie, biodiversiteit en duurzame mobiliteit. We zijn nu op zoek naar iemand die voornamelijk projecten voor gemeenten gaat voeren. Participatie is daarbij altijd een speerpunt, zowel bij het ontwikkelen als bij het uitvoeren van beleid.

Wat wij bieden

Naast leuke en betrokken collega’s bieden wij je een goed pakket aan van primaire en secundaire arbeids­voorwaarden. Zo krijg je van ons een laptop, een werktelefoon en een NS-businesscard. Wat je gaat verdienen is afhankelijk van je werkervaring. Salarisindicatie tot € 3.100 maximaal bij een 40-urig dienst­verband.

Reageren

We zijn altijd op zoek naar nieuwe collega's, dus herken jij je in deze tekst? Laat dan wat van je horen, want misschien word jij wel onze nieuwe collega! Mail je cv en motivatie naar Imke Tegels via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

ImkeImke Tegels

 (030) 635 89 15
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuws