onze mensen

Van jongs af aan liep ik door het veld met mijn verrekijker en fototoestel om vogels te kijken. En dit doe ik nog steeds. De studie biologie was een logisch verlengstuk. Met de aanvulling bedrijfskundig management maakte kan ik mijn kennis in het werk meer body geven. Gaandeweg leerde ik dat duurzaamheid alleen mogelijk is met de betrokkenheid en draagvlak van mensen. Het SME motto ”Duurzaamheid is mensenwerk” is mij uit het hart gegrepen. We kunnen niet alles met techniek of geld oplossen, we moeten het als mensen doen: techniek én gedrag.

Voordat ik in 1999 directeur werd van SME was ik milieuadviseur en hoofd van de facilitaire organisatie Industrie, van waaruit de milieuconvenanten begeleid werden. In die periode heb ik geleerd hoe ‘de hazen lopen’. Rond milieu kon je inhoudelijk gelijk hebben, maar als er geen draagvlak was dan veranderde er weinig. En vice versa als er wel draagvlak was dan kon bijna alles. Als adviseur kom je en ga je, en daarom is het werken aan draagvlak of betrokkenheid van de mensen die het moeten doen misschien wel het belangrijkste. Inhoudelijk vind je elkaar dan relatief snel. Ik heb dit gemerkt bij alle overheidslagen, bedrijven en maatschappelijke organisaties waarvoor ik opdrachten heb uitgevoerd.

Met mijn optimisme en creativiteit vind ik het heerlijk om nieuwe concepten te verzinnen en die met partners verder te brengen. Dit geeft veel positieve energie. Binnen het advieswerk zijn dit erg nuttige eigenschappen.

Voor het komende decennia zie ik voor mij zelf grote uitdagingen in de energieke samenleving& gedrag, duurzaam onderwijs en de &klimaattransitie .  Er zijn vele andere onderwerpen, maar deze onderwerpen daar ga ik verder mee aan de slag.

Naast mijn werk bij SME Advies

Ik probeer privé veel buiten te komen en te genieten van de natuur. Samen met gezin en hond vind ik het heerlijk om diverse gebieden in verschillende seizoenen te verkennen.

In de afgelopen jaren heb ik ook diverse bestuurslidmaatschappen en jurylidmaatschappen vervuld. Enkele besturen: Stuurgroep Duurzame Dinsdag, FEE-Nederland, Duurzaam Huis, Platform Natuur- en Milieueducatie, Co:öperatie Leren voor Morgen, FMO, Familievereniging. En enkele (vooramalige) jurylidmaatschappen: Duurzame Dinsdag, Eco-XXI, Innovatie Challenge Slimme en Gezonde stad, Blauwe Vlag, Duurzame Toerisme Flevoland

Projecten en programma's van Hak

  • Eco-Schools, het keurmerk voor duruzame scholen
  • Groen Gelinkt, het landelijk zoeksysteem voor lesmaterialen, projecten en activiteiten over natuur, milieu en duurzaamheid
  • Duurzame Docent, verkiezing en inspiratie van en voor duurzame docenten
  • Rekenkameronderzoek Duurzame bedrijventerreinen Enschedé

Websitetips van Hak