onze mensen

In mijn werk en dagelijks leven probeer ik zo vaak mogelijk te kiezen voor datgene wat goed voor mij is en voor de omgeving. Door weinig vlees te eten, door alles op de fiets of met het openbaar vervoer te bereizen en de verwarming niet aan te zetten. Bij SME kan ik anderen ook bewust maken van welke keuzes ze elke dag hebben en hoop ik op kleine manieren dagelijks impact te maken.

Bij SME Advies ben ik met name bezig met de projecten duurzame docent, energiebesparing ‘op de vloer’ en de aardgasvrije toekomst van Nederland. Ik krijg energie van projecten waarbij ik direct effect kan hebben op mensen. Door ze in het zonnetje te zetten, door ze in hun kracht te zetten, door ze hun keuzes te laten inzien of door ze behapbare informatie te bieden daar waar ze het nodig hebben.

Ik heb een achtergrond in geofysica; het toepassen van natuurkunde en wiskunde op de aarde met behulp van modellen. Daarnaast heb ik een jaar wetenschapscommunciatie gedaan bij de VU in Amsterdam, gespecialiseerd op het communiceren over wetenschappelijke onderwerpen op een niet wetenschappelijke manier. Mijn bèta en communicatie achtergrond komt me goed van pas bij SME omdat we bij energiebesparing en de transitie naar aardgasvrij vaak tegen technische teksten aanlopen die we moeten begrijpen alvorens we het kunnen uitleggen. Bovendien krijg ik van cursisten ook wel eens technische vragen zoals: ‘Hoe werkt dat nou eigenlijk, dat er gas uit m’n gasleiding komt terwijl het ergens in Groningen wordt opgepompt?’ en dat kan ik dan ook goed uitleggen.

Naast mijn werk bij SME Advies....

Werk ik bij Fungi Factory, een klein bedrijfje wat oesterzwammen kweekt op Utrechts koffiedik om zo mensen bewust te maken dat er andere oplossingen zijn voor afval dan het verbranden. Ik maak voor Fungi Factory het communicatie materiaal, organiseer bedrijfsuitjes en bezoeken voor geïnteresseerde bedrijven, beheer de social media en sta ook regelmatig met mijn handen in de koffiedik om zwammen te kweken. Verder sport ik als het lukt en eet ik niet graag alleen. Als het kan, ben ik buiten.

Op dit moment ben ik bezig met:

  • Duurzame Docent – docenten in het zonnetje zetten die duurzaam bezig zijn
  • Energiebesparing in Amsterdam – workshops met bewoners over energiebesparing in het dagelijks leven
  • Eco-Schools kennisdag – uitwisseling en inspiratie voor Eco-Schools teams
  • Aardgasvrije toekomst van Nederland, van wijk tot rijk.

Website tips van Martha: