Mijn naam is Lisette en ik ben 27 jaar oud. Ik ben opgegroeid in Zwolle en woon nu al ruim 8 jaar in Utrecht. In Utrecht ben ik Bedrijfskunde gaan studeren, maar ik merkte al snel dat ik meer wilde doen met duurzaamheid. Daarom ben ik de hbo-master Circulaire Economie gaan studeren in Nijmegen. In deze master heb ik geleerd hoe de theorie en praktijk samenkomen, hoe beleid en uitvoering samengaan.
In mijn vrije tijd ben ik vaak druk met mijn hobby toneel. Met een groep vrienden hebben wij onze eigen toneelgroep opgericht en streven wij ernaar om op de Parade van Utrecht terecht te komen. Daarnaast lees ik veel of ben ik bezig met mijn planten te onderhouden in mijn eigen tuintje. Ik heb ook een sportieve kant. Voor elk weertype heb ik inmiddels een sport gevonden. Zo vind je mij met mooi weer op de racefiets. Met storm al windsurfend op het water en met druilerig weer sta ik in de sportschool.
“Mijn visie is om samen balans te vinden tussen de economie en ecologie. Om deze balans te bereiken is het belangrijk dat we welzijn boven welvaart plaatsen, ook het welzijn van de aarde zelf.”
In mijn functie vertegenwoordig ik zowel de participatie- als de educatie kant van SME. Hoewel ik geen ervaring heb in het onderwijs, vind ik het wel heel belangrijk en waardevol om mee te mogen denken in de invulling van het duurzame onderwijs voor de volgende generatie. Zo zijn we bezig om een Circulaire Economie educatiepakketten te ontwikkelen die in Nederland, Engeland en Duitsland uitgevoerd kunnen worden. Voor de participatiekant ondersteun ik o.a. gemeentes bij duurzaamheidsdoelen door het betrekken van bewoners. Dit door energiecoaches op te leiden en mee te denken in de uitvoering van beleidsvraagstukken.
Een kwaliteit die ik goed beheers is om met een helikopter- of zelfs astronautenview te kunnen kijken naar projecten. Daarnaast vind ik het belangrijk om kritische vragen te blijven stellen “waarom doen we de dingen zoals we ze doen?”
Na mijn master Circulaire Economie ben ik actief opzoek gegaan naar bedrijven die uitvoerend werk doen en advies geven over de beleidskant. Ik was op zoek naar een bedrijf die de publieke sector graag wilt verduurzamen en daar ook stappen in zet. In mijn zoektocht kwam ik een Groentraineeship tegen dat mijn interesse wekte, helaas was dit maar voor één dag in de week. Echter, het bedrijf die dit traineeship organiseerde was SME. Ik heb SME opgebeld dat ik meer interesse had in het bedrijf en ben gaan solliciteren.
Ik krijg ontzettend veel energie van het onderwerp duurzaamheid en circulaire economie, omdat ik hierin na mag denken over hoe het anders kan. Doordat ik als een spin-in-het-web projecten coördineer leer ik veel mensen kennen en mag ik aan de slag met verschillende doelgroepen. Hierdoor kom ik uit mijn eigen bubbel en leer ik in gesprekken met mensen hoe zij over bepaalde onderwerpen nadenken. Die gesprekken zijn waardevol, omdat je mensen echt leert begrijpen en ook leert inzien hoe je middels gedragsverandering langzaam kan verduurzamen.
Mijn visie is om samen balans te vinden tussen de economie en ecologie. Om deze balans te bereiken is het belangrijk dat we welzijn boven welvaart plaatsen, ook het welzijn van de aarde zelf.
Organisaties zijn voor meer verantwoordelijk dan alleen winst. Door te kijken naar zes waarden: natuurlijke, materiële, menselijke, sociaal-relationele, intellectuele en financiële waarde kunnen organisaties leren toekomstbestendig te ondernemen en ook maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Hierin vind ik het ook belangrijk dat mensen verantwoordelijkheid durven te nemen voor de eventuele gemaakte fouten en gaan zoeken naar oplossingen.