Verhalen

EG DGBC mueseon 01Vorige week werd het Deltaplan Duurzame Renovatie gepresenteerd en overhandigd aan Diederik Samsom, voorman van de onderhandelingstafel Gebouwde Omgeving, voor het klimaatakkoord. Het Deltaplan is samengesteld door een groep van ruim 60 marktpartijen die zich hebben verenigd in diverse werkgroepen. Namens SME maak ik onderdeel uit van de werkgroep Onderwijs. Een interessant traject!

Paris Proof

“De gebouwde omgeving is goed voor bijna 40% van het energieverbruik in Nederland. Het potentieel voor verduurzaming in deze sector wordt op dit moment onvoldoende benut. Wij zijn het aan toekomstige generaties verplicht om onze impact op het klimaat terug te dringen. Daarvoor is niets minder dan een Deltaplan nodig, met als einddoel dat alle gebouwen in Nederland in 2040 ‘Paris Proof’ zijn.” Met die woorden overhandigde DGBC-directeur Annemarie van Doorn het Deltaplan tijdens een werkconferentie in Den Haag aan Diederik Samsom, voorman van de onderhandelingstafel Gebouwde Omgeving. Deze brengt advies uit aan het kabinet over het komende klimaatakkoord.

Samsom toonde zich verheugd met het plan. “Op dit moment zijn we aan diverse klimaattafels met betrokken partijen in overleg over hun bijdrage aan de doelstelling om in 2030 in Nederland 70 Megaton CO₂ te besparen. Dat de vastgoedsector hierin haar verantwoordelijkheid neemt, is een goed teken.” De inzet van het Deltaplan is om het einddoel (al het vastgoed in Nederland geheel CO₂-neutraal) niet in 2050, zoals het kabinet ambieert, maar al in 2040 te realiseren. Dit is nodig om op tijd te voldoen aan de doelstelling van het Parijse klimaatakkoord.

Lees meer over het Deltplan op de website van het Deltaplan Duurzame Renovatie

Vijf werkgroepen

Het Deltaplan Duurzame Renovatie omvat vijf werkgroepen voor de gebouwfuncties kantoren, scholen, zorggebouwen, retail en logistiek. Directieleden van gerenommeerde bedrijven in Nederland staan aan het roer van deze werkgroepen. Iedere werkgroep ontwikkelt een routekaart om de verduurzamingsambitie binnen het segment te realiseren. Als lid van van de werkgroep Onderwijs denk ik mee over hoe zo'n routekaart er voor scholen uit zou moeten zien. Er zijn al heel veel praktijkervaringen opgedaan met het verduurzamen van scholen (onder andere in het kader van de Green Deal Scholen). Welke aanpakken werken? En welke aanpakken werken niet? 

Zet mensen centraal

Het is interessant om te zien hoe we als werkgroep stappen zetten. Er zijn veel verschillende expertises aanwezig, heel verschillende partijen zijn vertegenwoordigd en men brengt ieder eigen kennis en verstand van zaken mee. De één focust op juridische aspecten, de ander is thuis in de wereld van de financiën en weer een ander staat als schoolbestuurder 'met de voeten in de klei'. Dat betekent dat sommigen de getallen centraal zetten, anderen zetten de regels centraal en als echte SME-er, je raadt het al, zet ik de mensen centraal.

Welke mensen moeten het eigenlijke werk gaat doen? Welke mensen in en rond de scholen moeten we bereiken, stimuleren en helpen om stappen te kunnen zetten?

Eco-Schools Facilitair

Vanuit Eco-Schools zijn we veel aanwezig op de scholen die koplopers (willen) zijn als het gaat om duurzaamheid. Eco-Schools draait om ‘student-led change’: bottom-up jagen leerlingen en docenten de duurzame verandering binnen de school aan. Zij werken aan ludieke acties en geven op leuke manieren aandacht aan duurzaamheid. Het ‘Eco-team’ kiest, primair op basis van de interesse van leerlingen, welke (twee of drie) thema’s het team oppakt. Geholpen door het Zevenstappenplan van Eco-Schools zorgt het team er in twee jaar voor dat de school voldoet aan de eisen voor hét internationale, door de Verenigde Naties erkende keurmerk voor duurzame scholen: de Groene Vlag. Door de inspanningen van het Eco-team raakt duurzaamheid verankerd in het ‘DNA’ van de school; in het onderwijs, de organisatie en de omgeving. Duurzaam denken en doen wordt langzaam het nieuwe ‘normaal’ voor leerlingen en docenten.

Het is sterk als de school dit voorleeft en zelf ook een duurzame bedrijfsvoering voert, waaronder duurzaam gebouwbeheer. Heel vaak zien we echter nog dat dat nog niet het geval is. Daarom lanceren we binnenkort het project 'Eco-Schools Facilitair', een ondersteuningstraject (volgens de methodiek van Eco-Schools) dat zich richt op schoolleiders en schoolbesturen die aan de slag willen met de verduurzaming van hun facilitaire zaken. In de zomerperiode smeden we de plannen nog een beetje verder en bij de start van het nieuwe schooljaar brengen we meer informatie naar buiten. We houden jullie op de hoogte!

Ga naar de website van Eco-Schools

Het Deltaplan Duurzame Renovatie is een initiatief van de DGBC. Stichting Dutch Green Building Council (DGBC) is een onafhankelijke maatschappelijke netwerkorganisatie die zich inzet om de gebouwde omgeving te verduurzamen. De onafhankelijke stichting is in 2008 opgericht op initiatief van de markt en telt bijna 400 participanten. Allemaal ondersteunen ze de missie van DGBC: het verduurzamen van de gebouwde omgeving. DGBC brengt organisaties met elkaar in contact, laat ze samenwerken aan verduurzaming en spoort hen aan een voorbeeld te zijn voor andere partijen. Daarnaast is DGBC ontwikkelaar en beheerder van het duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL, een methodiek waarmee de afgelopen periode al meer dan 8.000.000 vierkante meter vastgoedoppervlak is verduurzaamd. Voor woningen is DGBC Woonmerk ontwikkeld. Deze online tool geeft een volledig en integraal beeld van de duurzaamheidsprestatie van een woning.

ir. A.W. (Anna) Vanderveen
Adviseur

(030) 635 89 21
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer over Anna

Anna