banner overheid

 

 

Je wil graag met duurzaamheid aan de slag, je weet waar je je als gemeente op wil focussen én je staat te popelen om te beginnen. Maar hoe pak je dat aan? SME helpt je bij de ontwikkeling van een concreet uitvoeringsprogramma.

Met een concreet uitvoeringsprogramma maak je de duurzaamheidsdoelstellingen uit de visie concreet en uitvoerbaar. Je houdt het overzicht, kunt intern verantwoorden waar tijd en geld aan besteed wordt en je kunt extern duidelijk maken waar de gemeente aan werkt. Een uitvoeringsprogramma helpt om verduurzaming gericht in gang te zetten, zonder dingen dubbel te doen of maatregelen te vergeten.

Betrek de mensen die (moeten) gaan uitvoeren

Bij de uitvoering ben je afhankelijk van mensen en hun wil om duurzaamheidsmaatregelen uit te voeren. Om mensen mee te krijgen, moet je dus ruimte creëren om het voor iedereen leuk en belangrijk genoeg te maken om er tijd aan te besteden. Dat doe je door het uitvoeringsprogramma gezamenlijk op te stellen met alle betrokkenen. Op die manier voelen deelnemers verantwoordelijkheid voor het resultaat.

Werkwijze

SME heeft hiervoor verschillende methoden: werksessies in kleine of grotere groepen, plenair of in deeltafels, creatief ontwerpend of juist selecterend of een combinatie hiervan. We passen de werkvorm in overleg aan op de lokale situatie en behoefte. Na een check bij betrokkenen vatten we per doelstelling de gekozen acties in een gebruiksvriendelijke en compacte vorm. Daarmee kun je aan de slag en leg je ook meteen de basis voor het monitoren van en rapporteren over de voortgang.

 

 

Artikelen over Beleid & proces

Beleid & proces
19 september 2019

Vier manieren om concreet met de SDG’s aan de slag te…

door Jurgen
Beleid & proces
22 augustus 2019

Inspiratiesessie bewoners & aardgasvrij wonen

door Jurgen
Beleid & proces
22 augustus 2019

Rekenkameronderzoek naar duurzaamheid: tips voor een…

door Jolien

Enkele opdrachtgevers

Meer weten?

BregjeNeem contact met mij op.

Bregje van den Brand
(030) 635 89 02
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.