banner overheid

Veel gemeenten zijn op dit moment bezig met het opstellen van een Transitie visie Warmte (TVW). De volgende stap is het opstellen van het wijkuitvoeringsplan (WUP). In een wijkuitvoeringsplan geef je als gemeente aan hoe een bepaalde wijk aardgasvrij wordt en op welke alternatieve manieren overgestapt gaat worden om te verwarmen en te koken. Voor de wijken die voor 2030 van het aardgas afgaan, moeten de uitvoeringsplannen eind 2021 af zijn.

In het wijkuitvoeringsplan maak je afspraken over communicatie en participatie, verdeling van de kosten en de concrete uitvoeringsstrategie: hoe gaan we het daadwerkelijk (technisch) realiseren zodat er uitvragen gedaan kunnen worden in de markt. Waar de Transitievisie Warmte vaak nog grotendeels met professionele stakeholders tot stand komt, stel je een wijkuitvoeringsplan op met alle belanghebbenden in de wijk, dus ook samen met bewoners.

Wat SME voor je kan betekenen

SME kan met name een bijdrage leveren aan het communicatie- én participatie-onderdeel. Wij brengen mensen in beweging om vanuit positieve energie duurzame keuzes te maken. Dit doen we in verschillende werkvelden, zoals in het onderwijs en met beleidsmakers, maar ook direct met bewoners. We knippen de grote abstracte vraagstukken in kleine stukjes zodat ze behapbaar worden en overzichtelijk.

We gaan samen met de gemeente, de professionele stakeholders en de betrokken partijen direct aan de slag. In enkele interactieve sessies of in één sprintsessie leggen we de basis voor het wijkuitvoeringsplan (op het gebied van communicatie en participatie). We gaan aan de slag met de kenmerken van de wijk, de verschillende communicatiemethodes, de verschillen in participatiegraad en we geven diverse voorbeelden van projecten om daadwerkelijk straks de uitvoering in te gaan. Door alle onderdelen ook direct in een light vorm toe te passen op de eigen situatie ontstaat er al een grove schets van het uiteindelijke wijkuitvoeringsplan.

Resultaat

De opdrachten die we tijdens de bijeenkomsten doen vormen samen de basis van het wijkuitvoeringsplan. SME zal na afloop van de sessies de informatie bundelen tot een WUP-Light. Wij kunnen je uiteraard ook helpen bij de uitvoering van het plan. Lees daar meer over bij onze bewonersaanpak of onze communicatieaanpak.

Meer weten?

Wil je weten wat SME voor je kan betekenen bij het opstellen van een wijkuitvoeringsplan voor jouw gemeente? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op.

Meer weten?

Imke

Imke Tegels

 (030) 635 89 15

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Energietransitie
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2020%2F2020-04-23_luisteren_naar_weerstand_energietransitie.jpg&w=321&h=193&zc=1
23 apr 2020 door Hak

Energietransitie: luisteren naar weerstand

Energietransitie
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2020%2F2020-02-10_toetsen_TVW_Ede.jpg&w=321&h=193&zc=1
10 feb 2020 door Jurgen

Denktank Ede voor Transitievisie warmte

Energietransitie
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2019%2F2019-12-01_gemeenten_warmtetransitie.jpg&w=321&h=193&zc=1
02 dec 2019 door Jurgen

Gemeenten maken stappen in warmtetransitie,…