banner overheid

 

 

Om ambities op het gebied van duurzaamheid werkelijkheid te maken, helpen wij je om ze te vertalen naar concrete doelstellingen, gericht op de lokale situatie. Een heldere duurzaamheidsvisie. SME biedt hierbij procesmatige en inhoudelijke ondersteuning aan gemeenten.

Als (tijdelijke) externe coördinator helpen we jouw gemeente bij het opstellen en het op gang brengen van de uitvoering van duurzaamheidsbeleid. We zorgen dat de verschillende belangen voldoende aandacht krijgen en dat duurzaamheid goed wordt ingebed in de organisatie. Zo zorg je voor een breed gedragen duurzaamheidsvisie met concrete doelstellingen.

Werkwijze

Voordat je je doelstellingen kunt bepalen, moet je eerst weten waar je momenteel staat. Daarom brengen we vaak eerst met een Quickscan in beeld op welke duurzaamheidsthema’s de gemeente goed scoort en waar de kansen voor verbetering liggen. Vervolgens brengen we in kaart welke doelstellingen internationaal, nationaal en regionaal al zijn afgesproken. Deze kaders helpen om te bepalen welke verantwoordelijk je als gemeente wilt nemen. Volgen jullie het landelijk beleid of vraagt de lokale situatie om een hogere (of juist lagere) lat? We ontwikkelen concrete doelstellingen, het liefst zo SMART mogelijk. 

De mensen die in de uitvoeringsfase te maken krijgen met het duurzaamheidsbeleid betrekken we via een (of meerdere) passende werksessie. Dit zijn beleidsmedewerkers van uiteenlopende beleidsvelden, zowel binnen de gemeente als bij relevante andere partijen. De vorm van de werksessie bepalen we in overleg en is altijd maatwerk. Bij de latere vertaling van de ambities naar een concreet uitvoeringsprogramma, betrekken we ook externe stakeholders zoals het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en bewoners. De resultaten bespreken we met het college en desgewenst met de gemeenteraad. We betrekken het college (en de raad) al vroeg bij het formuleren van doelstellingen. Dat kan formeel of informeel, informerend of juist meer strategisch.

Als eindresultaat heb je een concrete duurzaamheidsvisie, passend bij de lokale situatie. Een praktisch document, dat niet in de la verdwijnt, maar input levert voor de volgende stap: een uitvoeringsprogramma. 

 

 

Artikelen over Beleid & proces

Beleid & proces
19 september 2019

Vier manieren om concreet met de SDG’s aan de slag te…

door Jurgen
Beleid & proces
22 augustus 2019

Inspiratiesessie bewoners & aardgasvrij wonen

door Jurgen
Beleid & proces
22 augustus 2019

Rekenkameronderzoek naar duurzaamheid: tips voor een…

door Jolien

Enkele opdrachtgevers

Meer weten?

BregjeNeem contact met mij op.

Bregje van den Brand
(030) 635 89 02
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.