banner overheid

 

 

Je hebt duurzaamheidsbeleid en bent druk bezig met de uitvoering. Alles op orde dus. Of niet? Na een tijdje worden bestuur en externen nieuwsgierig naar hoe het er eigenlijk voor staat en welke resultaten er al geboekt zijn. Wat kun je al vol trots naar buiten brengen en waar moet je nog wel even aan trekken om het voor elkaar te krijgen? Kloppen de doelstellingen nog met de werkelijkheid en is het beschikbare budget toereikend? Is er misschien wat “verwachtingsmanagement” nodig?

Een ontwikkeling is pas compleet als je regelmatig reflecteert. Voor beleidsontwikkeling betekent dat dat je ongeveer jaarlijks even afstand neemt van de waan van de dag om te kijken of je nog op schema loopt met het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen. Je bewaakt de voortgang: welke activiteiten hadden al begonnen of zelfs klaar moeten zijn, welke zijn al begonnen omdat er eerder momentum voor was dan gedacht, waar ontbreekt onvoorzien budget, capaciteit of bereidheid?

Uitvoering en duurzaamheidsdoelen (opnieuw) matchen

Dit inzicht kun je delen met het college van B&W, de gemeenteraad en externe betrokkenen of nieuwsgierigen, zoals inwoners, organisaties en regionale partners. Als de uitvoering erg uit de pas loopt met de planning, heb je een goede onderbouwing om het gesprek aan te gaan over óf het bijstellen van duurzaamheidsdoelen, óf het beschikbaar maken van budget of capaciteit.

Werkwijze

SME kan via bureau-onderzoek en interviews nagaan wat de expliciete én impliciete duurzaamheidsdoelstellingen zijn en wat de stand van zaken van de uitvoering is. We brengen in beeld welke successen er te vieren zijn én waar de alarmbellen juist gaan rinkelen omdat uitvoering beduidend achterblijft. We ondersteunen in het voorbereiden en voeren van het gesprek met college en gemeenteraad over het (opnieuw) kloppend maken van beleidsdoelen en budget/capaciteit. We organiseren in overleg het gesprek met uitvoeringspartners om de uitvoering zonodig opnieuw vlot te trekken. We geven advies over het zodanig inrichten van het uitvoeringsprogramma dat monitoring in het vervolg makkelijker zelf te doen is.

Met nieuwe energie aan de slag

Monitoring geeft energie. Je weet weer waar je mee bezig bent en waarom en hoe je dat voor elkaar gaat krijgen. Je hebt je samenwerkingspartners en interne betrokkenen weer ‘mee’ en je hebt (zicht op) een reëel budget en capaciteit bij de geldende doelen. Zo kun je er weer even tegenaan!

 

 

Artikelen over Beleid & proces

Beleid & proces
19 september 2019

Vier manieren om concreet met de SDG’s aan de slag te…

door Jurgen
Beleid & proces
22 augustus 2019

Inspiratiesessie bewoners & aardgasvrij wonen

door Jurgen
Beleid & proces
22 augustus 2019

Rekenkameronderzoek naar duurzaamheid: tips voor een…

door Jolien

Enkele opdrachtgevers

Meer weten?

BregjeNeem contact met mij op.

Bregje van den Brand
(030) 635 89 02
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.