banner overheid

 

 

Met de Quickscan duurzaamheid brengen we per deelthema in beeld wat er momenteel al goed gaat op het gebied van duurzaamheid binnen een gemeente, maar ook waar kansen liggen voor verbetering.

Zo houden we de gemeente een spiegel voor. Dit inzicht is een goede basis voor het formuleren van duurzaamheidsambities, duurzaamheidsbeleid en een uitvoeringsprogramma met concrete acties. Bovendien krijgt duurzaamheid zo een gezicht en is er een grotere bereidheid om een volgende stap te zetten.

Maatwerk per gemeente

Onze Quickscan is een relatief snelle methode (denk aan een doorlooptijd van 1-2 maanden) en is altijd maatwerk. Als gemeente bepaal je zelf op hoeveel en welke duurzaamheidsthema’s je de focus van de scan wilt leggen. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als energietransitie, biodiversiteit, mobiliteit, klimaatadaptatie of circulaire economie. 

Daarnaast bepaal je als gemeente ook waar je de gemeente mee wil vergelijken. Zo kunnen we laten zien hoe de gemeente het doet ten opzichte van het landelijk gemiddelde, maar kunnen we ook een vergelijking maken met gemeenten van hetzelfde type of enkele specifieke gemeenten, zoals samenwerkingspartners in de regio.

Werkwijze

De Quickscan start met een analyse van landelijk beschikbare data. Dit geeft een eerste beeld van hoe een gemeente scoort. Deze harde data vullen we aan met een analyse van relevante gemeentelijke beleidsnota’s en jaarstukken. 

In een werksessie met betrokken beleidsmedewerkers bepreken we onze (concept)bevindingen en vullen we deze aan. We zoeken het verhaal achter de cijfers. Zo wordt duidelijk dat duurzaamheid raakvlakken heeft met een groot aantal beleidsvelden en dus ook een gemeentebrede en integrale verantwoordelijkheid vraagt.

De resultaten van de Quickscan delen we met het college en/of de raad. Dit doen we in een vorm die bij jouw organisatie past: een formele presentatie, een benenoptafel-sessie, een lunchlezing of iets heel anders.

 

 

BregjeMeer weten?
Neem contact met mij op.

Bregje van den Brand
(030) 635 89 02
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Diensten

Heldere duurzaamheidsvisie

In vijf stappen de ambitie voor jouw gemeente op papier

Concreet uitvoeringsprogamma

Samen met betrokkenen de gestelde doelen omzetten in concrete acties

Monitoring & evaluatie

Een ontwikkeling is pas compleet als je regelmatig reflecteert