banner overheid

SME voert rekenkameronderzoeken uit naar duurzaamheidsbeleid. Op basis van data en ervaringen.

Duurzaamheid heeft bij veel gemeenten een vaste plek gekregen in het beleid. De ambities zijn hoog en inzet vanuit de samenleving is gewenst. Maar lukt dit ook allemaal? Doet de gemeente de juiste dingen? Worden de gewenste resultaten behaald en hoe verloopt de samenwerking tussen gemeente en de samenleving? Door een rekenkameronderzoek te doen naar het duurzaamheidsbeleid krijg je antwoorden op deze en andere vragen.

Rekenkameronderzoek duurzaamheid

Rekenkamers worden door de gemeenteraad ingesteld om als onafhankelijke partij de doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid van gemeentelijk beleid te onderzoeken. Nu duurzaamheid een steeds belangrijker onderwerp wordt voor gemeenten, wordt het ook steeds vaker een onderwerp voor een onderzoek. Wil je als rekenkamercommissie onderzoek doen naar het beleid van jouw gemeente? SME helpt je bij het vinden van de vragen én de antwoorden.  

We zijn experts op het gebied van duurzaamheid en participatie in zijn thuis in een politiek bestuurlijke omgeving. Met onze ervaring en achtergrond zijn we in staat om met een objectieve blik het duurzaamheidsbeleid van jouw gemeente te analyseren.

Doel en onderzoeksvraag

Het doel van een rekenkameronderzoek is ervoor te zorgen dat de gemeenteraad in de komende periode nog beter kan sturen op duurzaamheid. Een goede basis is daarbij erg belangrijk. In de praktijk merken we vaak dat rekenkamer(commissies) het lastig vinden om concreet te omschrijven wat ze precies willen onderzoeken. Wij helpen je hierbij. Van het bepalen van het doel en de specifieke duurzaamheidsthema’s waar je je op wil richten. We vertalen dit naar een onderzoeksvraag die de lading dekt en deelvragen die helpen om die vraag te beantwoorden. Heb je hier geen hulp bij nodig en heb je zelf al een onderzoeksrichting of onderzoeksvraag opgesteld? Dan nemen wij dit uiteraard als uitgangspunt en helpen waar nodig om dit aan te scherpen.

Bureaustudie en interviews

Na het opstellen van de juiste vragen is het tijd voor onderzoek. SME voert het rekenkameronderzoek uit via een bureaustudie en interviews. We bestuderen relevante beleidsdocumenten, feiten en cijfers en vergelijken desgewenst met landelijke benchmarks om een beeld te krijgen van waar de gemeente staat. In interviews achterhalen we wat er niet op papier staat, bijvoorbeeld hoe de samenwerking verloopt intern en met externe partijen.

We betrekken de mensen die er toe doen. De raadsleden, wethouder en ambtenaren. Maar ook externe partijen zoals inwoners, bedrijven of maatschappelijke organisaties.

Concreet en praktisch

Na het analyseren van de bevindingen trekken we conclusies en stellen we aanbevelingen voor die de rekenkamer(commissie) aan de raad kan geven. De nota van bevindingen wordt voor feitelijk en/of bestuurlijk wederhoor voorgelegd. We werken hierbij nauw samen met jou als opdrachtgever, zodat het een concreet en praktisch rekenkameradvies wordt dat zorgt voor doorwerking en waar je echt achter staat.

Meer weten?

Frans

Frans ter Braake

 (030) 635 89 02

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Rekenkameronderzoek
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Frekenkameronderzoek_den_helder.jpg&w=321&h=193&zc=1
28 sept 2021 door Jurgen

Aanbevelingen rekenkameronderzoek Den Helder…

Rekenkameronderzoek
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2020%2Frekenkameronderzoek_groenehart.jpg&w=321&h=193&zc=1
02 dec 2020 door Jurgen

Rekenkameronderzoek: Hoe duurzaam is het…

Rekenkameronderzoek
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2020%2F2020-03-13_Rekenkameronderzoek_Ermelo.jpg&w=321&h=193&zc=1
13 mrt 2020 door Jurgen

Rekenkameronderzoek Ermelo: op koers en…