banner bewoners

Met de energietransitie vragen we veel van bewoners, het is daarom erg belangrijk om ze nu al voor te bereiden op de komende veranderingen en ze mee te nemen in het proces. Ook als je als gemeente nog geen antwoorden hebt, want er zijn nog steeds bewoners die denken dat ze deze transitie niet mee gaan maken. Er is dus nog heel wat te halen of eigenlijk…te brengen.

Tegelijkertijd moeten bewoners nu al starten met energiebesparing; hoe we het ook wenden of keren, we moeten uiteindelijk allemaal zuiniger omgaan met energie om de energietransitie überhaupt te kunnen bolwerken. Het grote advies is dan ook om in contact te komen met bewoners, om ‘de wijk in te gaan’. Maar hoe pak je dit aan?

Wat SME voor je kan betekenen

Met de workshop 'via energie besparen naar aardgasvrij’ neemt SME bewoners mee in de wereld van de energietransitie. De workshop start met praktische informatie en tips op het gebied van energiebesparing. Via interactieve oefeningen krijgen ze zicht op waar hun energieverbruik naar toe gaat én hoe ze zonder comfort verlies daarop kunnen besparen. De workshop is daarmee een mooi middel om bewoners via een nieuwe weg weer een zetje te geven om aan de slag te gaan met energiebesparing. In het tweede deel van de workshop gaan we in gesprek met bewoners over de transitie naar aardgasvrij. Hoe dit ingevuld wordt is mede afhankelijk van wat de gemeente uit dit gesprek wil halen: het sentiment rond het thema, feedback op gemaakt beleid of het overbrengen van specifieke informatie.  

SME heeft ruime ervaring met interactieve werkvormen, waardoor onze workshops worden ervaren als activerend, leuk en informatief. De workshop is geschikt voor maximaal 12 deelnemers tegelijk en duurt ongeveer 2 uur.

Resultaat

Met de workshop halen we voor de gemeente waardevolle input op van bewoners en bereiken we -naast de reeds geïnteresseerde bewoners-  juist ook de groep bewoners die er nu nog helemaal niet mee bezig zijn.

Tegelijkertijd leren bewoners meer over de energietransitie en hun energierekening en -verbruik. Een extra verdienste is dat de bewoners echt met elkaar in contact komen, omdat de opdrachten in de workshop steeds in kleine groepjes worden uitgevoerd. Dat is niet onbelangrijk want de energietransitie gaat een stuk sneller als mensen samenwerken en elkaar goed kunnen vinden!

Meer weten?

Imke

Imke Tegels

 (030) 635 89 15

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fwerken_bij%2Fadviseur_bewoners_en_energie.jpg&w=321&h=193&zc=1
21 apr 2021 door Imke

Vacature: Adviseur Bewoners en Energie…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2FAardgasvrije_wijken.jpg&w=321&h=193&zc=1
11 feb 2021 door Imke

Imke Tegels over haar rol in de transitie…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2020%2Fregeling-reductie-energiegebruik-dec.jpg&w=321&h=193&zc=1
15 dec 2020 door Lisa

Regeling Reductie Energiegebruik: de stand…