banner bewoners

Het vervolg op de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) komt er aan. Op 16 november opent de nieuwe regeling. Gemeenten kunnen een aanvraag indienen bij RVO. Het belangrijkste verschil tussen de oude RRE en de nieuwe Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW) is dat de RREW zich niet alleen richt op koopwoningen, maar ook verplicht op huurwoningen. De helft van de activiteiten moet gericht zijn op huurders. Er is 87 miljoen euro beschikbaar die wordt vergeven op volgorde van binnenkomst van correcte aanvragen. Het is dus slim om snel aan de slag te gaan met jouw aanvraag.

Neem nu contact met ons op!

Bespaar energie, SME bereikt jouw bewoners

SME heeft het afgelopen jaar gewerkt aan RRE trajecten bij verschillende gemeenten. Bovendien hebben we veel ervaring met activiteiten en campagnes voor energiebesparing in de huursector en woningcorporaties. Wij zoeken altijd naar manieren om mensen aan te spreken die nog niet bezig zijn met energiebesparing. Wij helpen je graag met de invulling voor jouw aanvraag. Hier is een greep uit de acties die wij in jouw gemeente op touw kunnen zetten.

Energiecoaches

Train-de-trainer voor het geven van energiegesprekken

SME heeft ruime ervaring met het opleiden van Energiecoaches, zowel voor gemeenten als voor woningcorporaties. Via een korte, interactieve cursus leiden we 12 vrijwilligers op om een energiegesprek te voeren met bewoners. De cursus zal digitaal gegeven worden zolang de coronamaatregelen van kracht zijn. We gaan bij de cursus behoorlijk de diepte in, zodat de coaches niet onbeslagen ten ijs komen. De energierekening, gedragsverandering en kleine energiebesparende maatregelen komen aan bod, maar ook technische aanpassingen passeren kort de revue.

Voor de specialistische technische informatie verwijzen de coaches door naar het energieloket. Tenslotte kan SME de communicatie verzorgen voor de werving van de coaches en de energiegesprekken. Ook kan SME ondersteuning bieden bij het begeleiden van de coaches en daarmee werk uit handen nemen van de gemeente. In september heeft SME energiecoaches opgeleid voor de gemeenten Uithoorn en Ouder-Amstel die inmiddels bijna 20 energiegesprekken hebben gedaan.

NB: Dit project kan ook worden uitgevoerd bij een woningcorporatie, als onderdeel van de RREW om bijvoorbeeld aan te sluiten op een renovatie of nieuwbouwproject. Daarbij moeten bewoners geïnformeerd worden over gedragsveranderingen passend bij hun nieuwe woning. SME heeft aan het begin van 2020 energiecoaches opgeleid voor Brabant Wonen, die inmiddels ruim 75 bewoners bereikt hebben.

Creatieve communicatiecampagne

Communicatiecampagne verzorgen om bewoners te bereiken

SME heeft een breed inzetbaar communicatieteam met ervaring in de strategische en praktische kant van communicatie. Wij ontzorgen de gemeente door het uitdenken van een creatieve campagne, uitgewerkt in een contentkalender, en het aanleveren van content. Onze specifieke kracht ligt in het opzetten van creatieve, ludieke campagnes om bewoners te bereiken die niet direct geactiveerd worden door het thema energiebesparing.

Zo maken we bijvoorbeeld een reeks puzzels: algebrapuzzels, woordzoekers en andere puzzels rondom het thema energie. Uiteraard worden deze puzzels begeleid door content die de bewoner meer informatie geeft nu hun aandacht eenmaal getrokken is. Onlangs is in de gemeente Westvoorne een communicatiecampagne gestart waar de energiepuzzels van SME deel van uit maken. Meer dan honderd mensen reageerden op de eerste puzzel.

Energiek de deur uit

Online quiz die bewoner doet tijdens een wandeling door de gemeente

Zolang de coronamaatregelen van kracht blijven, gaan mensen graag een rondje door de buurt wandelen en vinden eventuele sociale contacten buiten plaats. We spelen hierop in met een online energiequiz. Vanaf hun smartphone gaan bewoners naar de wandeling met quizvragen toe. De quiz geeft de route voor een wandeling. Onderweg beantwoorden de deelnemers vragen over energie, vaak inhakend op zichtbare objecten langs de route die te maken hebben met energie, zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Het antwoord komt meteen in beeld, met uiteraard informatie over hoe de deelnemers verder kunnen besparen en waar ze informatie kunnen krijgen over het nemen van energiebesparende maatregelen voor hun woning.

Het is mogelijk om twee varianten van de quizvragen te maken: voor volwassen en voor kinderen, zodat gezinnen met elkaar een wedstrijdje kunnen doen wie de meeste antwoorden goed heeft. Tenslotte wordt deelname beloond: afhankelijk van de wensen van de gemeente kan dat met een lekker ijsje bij een lokale ondernemer of via een prijsvraag voor de deelnemers met de meeste goede antwoorden.

Energieworkshops

Kennisoverdracht aan huiseigenaren via eenmalige (digitale) workshop

Bij deze 1,5-2 uur durende, interactieve workshops krijgen bewoners een crash course over energie. Tijdens deze workshop leren de deelnemers alles over de energierekening, sluip- en stand-byverbruik en energie-slurpende apparaten. Ook zaken als overstappen van energieleverancier en het vastzetten van contracten komt aan de orde, niet zo zeer om geld of energie te besparen maar omdat het leeft onder mensen. Bovendien krijgen ze allerlei praktische energiebesparingstips waarbij comfort hoog in het vaandel blijft staan.

De workshop zorgt voor bewustwording onder de deelnemers, die vaak niet weten waar ze onnodig energie verspillen in huis. Met deze workshop krijgen bewoners tools om hun verbruik eens goed onder de loep te nemen en er thuis verder mee aan de slag te gaan. Afhankelijk van de geldende coronamaatregelen, kunnen de workshops live of digitaal plaatsvinden.

Digitale pubquiz

Digitale quiz met energie trivia

De digitale pubquiz is een ludieke manier om het thema besparing aan bod te laten komen en tegelijkertijd kennis over te dragen. Bewoners kunnen vanaf de bank meedoen aan een online quiz die live georganiseerd wordt. De winnaar krijgt een tegoedbon voor een lokale horecagelegenheid, om zo het “pub” gevoel te laten terugkomen. Net als bij ‘Energiek de deur uit’ verweven we ook hier informatie in de vragen en antwoorden over hoe de deelnemers verder kunnen. Zo kunnen we bewoners verwijzen naar het energieloket of andere vervolgstappen. Deze quiz in coronatijd is een laagdrempelige en speelse manier om bewoners aan het denken te zetten over energiebesparing.

Neem nu contact met ons op!

Meer weten?

Lisa

Lisa Kouwenberg

 (030) 635 89 01

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FRREW-subsidie.jpg&w=321&h=193&zc=1
21 juni 2021 door Lisa

Hoe motiveer je bewoners tot het gebruik van…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2Fvoordelen_van_energiecoaches.jpg&w=321&h=193&zc=1
17 mei 2021 door Lisa

De voordelen van energiecoaches

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2FAardgasvrije_wijken.jpg&w=321&h=193&zc=1
11 feb 2021 door Imke

Imke Tegels over haar rol in de transitie…