banner onderwijs eco schools

Duurzaam denken en doen verankeren in het DNA van leerlingen, docenten en de school als geheel: dat is de droom van Eco-Schools.

Geholpen door het Zevenstappenplan werken scholen toe naar hét internationale, door de Verenigde Naties erkende keurmerk voor duurzame scholen: de Groene Vlag. Het programma is voor scholen en gemeenten die écht het verschil willen maken als het gaat om duurzaamheid op school.

Steeds meer scholen besteden aandacht aan duurzaamheid. Helaas is het vaak nog zo dat er weinig samenhang is tussen de verschillende projecten en acties. Eco-Schools helpt om afzonderlijke projecten onder één vlag te brengen en bevordert daarmee een integrale aanpak van duurzaamheid op school (‘whole-school approach’). Met behulp van concrete werkboeken, vragenlijsten, scans en workshops helpen de producten en begeleiders van Eco-Schools om dat te bereiken. Wereldwijd doen er 69 landen en 52.000 scholen mee aan Eco-Schools.

Het Eco-team

Eco-Schools is gebaseerd op het principe ‘student-led change’. Dat betekent dat leerlingen centraal staan in de uitvoering van het programma. Leerlingen vormen dan ook de kern van het Eco-team. Zij onderzoeken de school aan de hand van de Eco-scan en beslissen samen met anderen welke thema’s ze willen aanpakken. Ze verzinnen concrete acties en maatregelen en voeren deze ook uit. Leerlingen werken hierbij aan de ontwikkeling van 21e-eeuwse vaardigheden, zoals samenwerken, communiceren, creatief denken en problemen oplossen.

Voordelen Eco-Schools

Door te werken aan duurzaamheid krijgen leerlingen een voorsprong in de maatschappij van de 21e-eeuw. Deelname aan ‘s werelds grootste programma voor duurzaamheid op scholen helpt daarbij:

Werkveld onderwijs Eco Schools voordelen

Voor alle scholen

Eco-Schools is er voor elke school die stappen wil maken op het gebied van duurzaamheid. Dit kan een school zijn uit het primair onderwijs, voorgezet onderwijs, MBO of hoger onderwijs.

Rol van SME

Eco-Schools is een programma van de grootste organisatie voor natuur- en milieueducatie ter wereld: de Foundation for Environmental Education (FEE). In Nederland is Eco-Schools eigendom van IVN Natuureducatie en het beheer hiervan is uitbesteed aan SME. Dit betekent dat wij voor Nederland de coördinator en uitvoerende partij voor Eco-Schools zijn.

Ga naar de website van Eco-Schools

Meer weten?

Anna

Anna Vanderveen

 (030) 635 89 00

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Onderwijs
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fwerken_bij%2FOffice_medewerkster_vacature_1.jpg&w=321&h=193&zc=1
09 juni 2021 door Imke

Vacature: Office medewerk(st)er Onderwijs

Onderwijs
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2FEco-Schools_facilities_4.jpg&w=321&h=193&zc=1
27 mei 2021 door Anne

Hoe ondersteun je scholen binnen jouw…

Onderwijs
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2FBronnen_voor_NME_1.jpg&w=321&h=193&zc=1
25 mei 2021 door Lydia

Nieuwe online databank met ruim 600 bronnen…