In 2019 heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) onderzoek uit laten voeren door het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en SME om te verkennen of een mogelijk programma Duurzame School samen met of naast het programma Gezonde School vorm gegeven zou kunnen worden. In het onderzoeksrapport ‘Naar een gestructureerde aanpak voor natuur, milieu en duurzaamheid op scholen’ wordt geadviseerd een apart programma in te richten voor duurzaamheid en gelijktijdig natuur, milieu en duurzaamheid binnen Gezonde School te versterken, dit samen met een optimale ondersteuning van de scholen.
Als vervolg hierop is in 2021 een interdepartementale werkgroep van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Binnenlandse Zaken (BZK) en Economische Zaken en Klimaat (EZK) aan de slag gegaan om uitwerking te geven aan het advies. De ministeries van IenW, LNV en OCW bundelden hun krachten rond de organisatie van een internationale conferentie over 'Whole School Approaches' en 'Education for Sustainable Development (ESD)'. Deze vond plaats van 28-30 maart 2022 te Lunteren.
Ter voorbereiding op deze conferentie werd opdracht gegeven voor drie onderzoeken:
- Draagvlak binnen het onderwijs door Oberon Onderzoek en Advies
- Draagvlak bij de overheden door SME
- Overzicht van best practices Whole School Approach wereldwijd door WUR
Dit onderzoeksrapport is een gebundelde uitgave van de onderzoeken naar onderwijs draagvlak en bestuurlijk draagvlak voor een gezamenlijke aanpak van duurzaamheid in het onderwijs. Het resultaat van het onderzoek naar de best practices is beschikbaar op www.wur.nl/wholeschoolapproach