Circulaire economie: van afval naar grondstoffen
In Nederland zijn we bezig met de transitie van een lineaire naar een circulaire economie. In een circulaire economie bestaat er geen afval meer. Alle materialen die we niet meer kunnen gebruiken, worden gerecycled tot nieuwe producten. Kringlopen zijn gesloten: grondstoffen hebben een circulaire levensloop. De transitie naar circulariteit vraagt om een grote verandering in hoe we producten maken en inkopen, de nieuwe generatie opleiden en in hoe we de openbare ruimte inrichten. Die transitie staat in veel gemeenten en onderwijsinstellingen nog in de kinderschoenen. Wij helpen je graag op weg!
Circulaire economie is mensenwerk
Een circulaire samenleving vraagt om een andere houding van individuen en om nieuwe manieren van samenwerking tussen bedrijven, overheden, en het onderwijs. Stap voor stap willen we mensen bewust laten worden van de keuzes die ze kunnen maken en van de positieve, circulaire alternatieven die er te vinden zijn. Zo willen we bijdragen aan een samenleving die houdbaar is binnen de grenzen van de planeet, waar oog is voor kwaliteit van producten en ambacht, met waardering voor lokale ondernemers en eerlijke arbeid.
Onze aanpak
Wij bouwen op verschillende manieren aan mee een circulaire economie:
- Met een quickscan circulaire economie brengen we de kansen in jouw gemeente in beeld.
- We helpen gemeenten met het participatief ontwikkelen van circulair beleid en toetsen dit om hun lokale circulaire economie in een stroomversnelling te brengen.
-
We stimuleren onderwijsinstellingen om aan de slag te gaan met circulariteit op school en ondersteunen NME-centra landelijk bij dit thema. Dat doen we bijoorbeeld via ons educatieplatform Afvaleducatie.nl.
-
We organiseren workshops waarin we praktische handvatten geven voor circulair denken en doen.