banner participatie 1

Duurzaamheid is mensenwerk!

Welke hulpmiddelen zijn er nodig in het onderwijs om jongeren te betrekken bij duurzaamheid? Hoe zorg je ervoor dat huurders energie besparen? Hoe organiseer je participatie als gemeente? Hoe weet je of je duurzaamheidsbeleid in de praktijk effectief en doelmatig is? Wij helpen je graag verder!

Wat we doen

Een gedragsverandering is nodig om de klimaatdoelen te behalen. Dit vraagt om betrokkenheid van mensen. Wij werken aan een duurzame gedragsverandering bij mensen en betrekken jouw doelgroep bij duurzaamheid. Dat doen wij door het adviseren en ondersteunen bij duurzame ontwikkeling en vraagstukken op het gebied van educatie, participatie en beleidsontwikkeling. Dit doen wij voor de grote duurzaamheidsthema's energie, klimaatadaptatie en circulaire economie. Zo zorgen we ervoor dat mensen betrokken raken bij de transitie naar een duurzame samenleving, dat beleid slaagt in de praktijk en dat duurzaamheid de nieuwe norm wordt voor de toekomstige generaties. Dit doen wij voor én samen met uiteenlopende opdrachtgevers in de publieke sector: van gemeenten, waterschappen, provincies en Rijksoverheid tot woningcorporaties en schoolbesturen.

Waarom we dit doen

Wij zien dat de focus ligt op het bedenken van nieuwe technieken om de klimaatproblemen op te lossen. Technologische veranderingen en financiën zijn hard nodig, maar vaak wordt de mens als factor in de transitie naar een duurzame toekomst nog vergeten. Wij geloven dat mensen hét verschil maken in de transitie naar een duurzame wereld. De grootste uitdaging ligt bij het veranderen van het gedrag van mensen. Het zijn namelijk mensen die de nieuwe technieken ontwikkelen, omarmen, gebruiken, installeren en met hun gedrag ervoor zorgen dat dingen veranderen. Wij werken vanuit een bottom-up benadering die bijdraagt aan de grote veranderingen die de top nastreeft. Juist omdat wij mensen van Rijk tot praktijk weten te bereiken, kunnen we op alle niveaus de juiste vertaalslagen maken.

Hoe we dit doen

Al ruim 45 jaar hebben wij dezelfde missie: mensen stimuleren duurzaam te denken én te doen. Dit deden wij ooit als Stichting Milieu Educatie (SME), maar nu als Social Enterprise. Wij zijn idealistisch én realistisch. Wij signaleren kansen om impact te maken in de maatschappij en starten verschillende initiatieven omdat wij daarin geloven. Toch staan we met beide benen op de grond en maken we altijd concrete en uitvoerbare plannen. Wij hebben alle theorie in huis, maar blijven daar niet in hangen. Wij werken praktisch, persoonlijk en met creatieve oplossingen. Maak kennis met ons!

Met wie we dit doen

Sinds 2024 zijn SME en Vereniging GDO partners. Samen werken we aan een groener, menselijker en toekomstbestendig Nederland. Vereniging GDO is het netwerk van natuur- en duurzaamheidscentra (NDE-centra) en gemeentes. GDO faciliteert en versterkt dit netwerk en verbindt zo landelijk en lokaal met elkaar.

Samen met GDO en met onze gebundelde kennis, expertise en een sterk netwerk werken we door participatie en educatie aan een duurzame samenleving. Zo werken we samen bijvoorbeeld aan het domein onderwijs binnen het Collectief Natuurinclusief en werken we met NDE-centra aan het ondersteunen van het onderwijs met de Whole School Approach. Daarnaast werken we ook intensief samen met vSKBN en Duurzame Pabo.

Maandelijks geïnspireerd worden? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 Ik wil de nieuwsbrief ontvangen