Wat is de energietransitie?
Fossiele brandstoffen zijn niet oneindig beschikbaar. Daarnaast komt er bij verbranding CO2 vrij, wat niet goed voor het klimaat is. Dit maakt de transitie naar een duurzaam energiesysteem noodzakelijk. In het Klimaatakkoord hebben gemeenten een regierol gekregen in de energietransitie. Deze transitie is een grote uitdaging die veel vraagt van alle sectoren in de maatschappij. Wij helpen graag jouw gemeente of woningcorporatie bij deze uitdaging!
Energietransitie is mensenwerk
Wij vinden dat de betrokkenheid van mensen bij de energietransitie minstens zo belangrijk is als de techniek. Een duurzame transitie bereik je alleen wanneer iedereen meedoet: inwoners, woningcorporaties, bedrijfsleven, organisaties en overheden. Daarom streven wij in ons werk naar brede inclusieve participatie van alle groepen in de maatschappij.
Onze aanpak
We helpen je op verschillende manieren met een participatieve aanpak voor de energietransitie:
- Met WijkvanNu bieden we een volledige aanpak voor gemeenten die écht aan de slag willen met wijkuitvoeringsplannen. Het samenspel tussen proces, participatie en techniek zorgt voor een succesvol wijkuitvoeringsplan.
- We helpen gemeenten om samen met inwoners tot een effectieve aanpak voor isolatie en energiebesparing te komen.
- We helpen gemeenten met het participatief opstellen van beleid voor de energietransitie.
- We leiden energiecoaches op voor woningcorporaties en gemeenten. Zij helpen andere bewoners om energie te besparen met duurzaam gedrag en kleine maatregelen.
- We helpen gemeenten met het ontwikkelen van een aanpak tegen energiearmoede.
- We verzorgen de communicatie voor overheden over aardgasvrij wonen en de energietransitie, bijvoorbeeld met energieworkshops.