Voor de gemeente Diemen werkt SME aan een mooi project om zonne-energie op grote daken te stimuleren. De lokale energietransitie kan namelijk een flink stap vooruit maken door deze grote daken te benutten voor duurzame opwek. SME heeft een aanpak ontwikkeld die past bij de visie van de gemeente voor een inclusieve energietransitie, samen met bedrijven, scholen, VvE’s, sportverenigingen en bewoners. Energiecoöperatie Ecostroom gaat de aanpak uitvoeren en is officieel samenwerkingspartner van de gemeente. Deze week is het project officieel van start gegaan! 

Als je een groot dak hebt, dan helpt Ecostroom jouw dak vol te leggen met zonnepanelen. Je kunt ervoor kiezen om zelf te investeren in de installatie en je eigen stroom op te wekken. Als je de investering voor een grote installatie zelf niet kunt of wil doen, dan kun je je dak verhuren aan Ecostroom die er dan een installatie op legt waarvan de opbrengst naar haar leden gaat. De gemeente vindt het belangrijk dat bedrijven en bewoners die zelf geen panelen kunnen neerleggen, toch kunnen meedoen aan de energietransitie.

Het is mooi om te zien hoe de bevlogen ambtenaren en wethouder deze unieke samenwerking tussen een gemeente en een lokale energiecoöperatie omarmen. Er ligt een flinke opgave voor de gemeente. Het zou gemakkelijk zijn geweest om de uitvoering van het project toe te vertrouwen aan een commerciële partij via een dichtgetimmerde aanbestedingsprocedure. De gemeente kiest voor een samenwerking voor en door Diemenaren, want we moeten samen de schouders zetten onder de energietransitie.