Je herkent het vast: door het jaar heen zie je podcasts of webinars waarvan je denkt ‘wanneer ik tijd heb, zet ik die even aan’. Hopelijk heb je in de zomervakantie wat meer ruimte voor inspiratie rondom duurzame thema’s zoals gedragsverandering, energie en natuur. Graag zetten we een paar bezoek, kijk, lees en luistertips voor je op een rijtje. Luister ze onderweg naar je vakantiebestemming of zet een kijktip aan als je lekker buiten zit. Een manier om aan de slag met duurzaamheid een stukje leuker te maken!
Bezoeken
Er bestaan veel redenen om van onze bossen en bomen te houden. Zo bezoekt de een graag het bos om op adem te komen, vindt de ander er energie of juist rust en komt een derde er om natuur te bewonderen. In 2023 publiceerden Kuitwaard en Kleefstra samen met schrijfster Annelies Henstra het boek Boswerk over het verlies van bomen en bos in Nederland. Voor dit project schilderde Kuitwaard 56 olieverfschilderijen en tegelijkertijd schreef Kleefstra poëtische teksten over de verdwijnende biodiversiteit en onze verbondenheid met de natuur. Het resultaat ‘Sprekende Bomen’ is zowel een waarschuwing tegen de verdwijnende bossen als een ode aan de schoonheid en de ‘wijsheid’ van onze bomen.
In de Hortus Botanicus is van alles te doen deze zomer. Ga op bijvoorbeeld op zoek naar eetbare planten, doe een zomercursus botanisch tekenen of doe een Stadsnatuur Safari. Rondleiders André Biemans en Ton Gordijn nemen je tijdens deze wandeling mee in de prachtige wereld van stoepplantjes, mossen en korstmossen en alles wat daar in en op leeft.
Lezen
Wil jij een reis om de wereld maken zonder te hoeven vliegen? In Een geschiedenis van de wereld in zeven goedkope zaken ontwikkelen Raj Patel en Jason W. Moore een nieuwe kijk op de noodsituatie waarin onze planeet vandaag de dag verkeert. Gedurende de gehele geschiedenis hebben crises steeds geleid tot de ontwikkeling van nieuwe strategieën om de wereld goedkoop en veilig te maken voor het kapitalisme. Een boek dat de noodzaak van een integrale kijk op duurzaamheid onderstreept.
Autopoiesis: Leren in een Levend Systeem van Guus Geisen is een boek voor leerkrachten en leidinggevenden in het onderwijs, maar biedt voor iedereen perspectief voor ontwikkeling in deze sterk veranderende tijden. Het boek combineert wetenschap en praktijk om het onderwijs te transformeren en duurzaamheid een gestructureerde plek te geven.
Hoe creëren we een veilige, stabiele wereld waarin we elkaar een welgemeend happy 2050 kunnen wensen? Dat is de vraag waarnaar Babette Porcelijn nieuwsgierig onderzoek deed. Het happy 2050 scenario is het resultaat; een compleet plan van aanpak voor een veilige planeet, een geïnspireerde crew, een integer beleid, eco-positieve productie zonder verborgen impact, een gezonde economie en gelijke kansen op welzijn voor iedereen.
Hoe kan jij je inzetten voor een inclusieve samenleving? In Het antiracisme handboek deelt Chanel Matik Lodik kennis, haar persoonlijke ervaringen en praktische tips om te leren over racisme.
Luistertips
Podcast De Duurzame Verbouwing is een tip voor iedereen die werkt aan de versnelling van de energietransitie in de gebouwde omgeving. In deze podcast van TKI urban energy komen allerlei onderwerpen rondom de energietransitie voorbij: van de toenemende professionalisering van energiecollectieven tot warmtenetten en warmtepompen.
De energietransitie kan ongelijkheden vergroten of juist verkleinen. Vrouwen worden bijvoorbeeld harder geraakt door de klimaatcrisis. Mariëlle Feenstra is onderzoeker aan de TU Delft en wetenschappelijk directeur van 75inQ en houdt zich bezig met alles rondom gender, innovatie en energie. Ze is te gast in de podcast ‘Overvloed’.
In Expeditie Energie van NPLW gaan de hosts in gesprek over vraagstukken, kansen en uitdagingen in de energietransitie. Zo onderzoeken ze bijvoorbeeld wat er nodig is voor VvE’s om te verduurzamen.
Kijktips
Kennis van gedragsverandering is essentieel als je werkt in duurzame transities. Want wat motiveert mensen eigenlijk om hun gedrag te veranderen? Professor Linda Steg is omgevingspsycholoog aan de RUG en o.a. hoofdauteur van de IPCC special over opwarming boven 1.5 graden. In dit interview, wat ook als podcast te beluisteren is, gaat ze in op vragen als: Hoe kan milieupsychologie bijdragen aan een duurzamere samenleving? Wat is de rol van onze persoonlijke waarden in hoe milieuvriendelijk ons gedrag is?
Elk jaar organiseert Movisie de jaarlijkse participatielezing. In die van 2024 gaat socioloog Josien Arts in op voor welke mensen de overheid niet zorgzaam is geweest en hoe dit nog steeds terug te zien is in de houding die bepaalde groepen hebben ten opzichte van de overheid. Een mooie kijktip met veel historische context die kan helpen om bewoners beter te snappen.