banner overig

Sinds het eind van de zomervakantie lopen Ferlin van de Bovenkamp en Lisa Klijnstra stage bij SME. Tijdens de stage hebben ze gewerkt aan grote en kleine communicatie-opdrachten voor SME en Eco-Schools. Voor Lisa zit de stage er voor de kerstvakantie echt op. Ferlin blijft de rest van het schooljaar stagelopen bij SME. Benieuwd naar hun ervaringen?

2019 09 17 nieuwe stagiairs

Wat was je eerste indruk van SME?

Lisa: Heel gezellig! Ik heb bewust voor SME gekozen, omdat er een familiesfeer hangt. Je wordt ontvangen in een warm bad, de deuren van collega’s staan voor je open en dit zorgt voor korte lijnen met elkaar. Je kent elkaar goed. Nog voor ik mijn eerste stagedag had gehad, had ik al een keer mee geluncht, want dat doen wij hier met zijn allen tegelijk. Erg gezellig!
Ferlin: Toen ik bij SME op gesprek kwam voelde ik mij meteen op mijn plek. Tijdens mijn sollicitatiegesprek werd ik warmhartig ontvangen en wist ik eigenlijk meteen na het gesprek mijn keuze al. Het is elke dag erg gezellig met alle collega’s en je kan bij iedereen terecht voor ondersteuning. Ook krijg je bij SME echt de kans om met eigen input te komen en staan ze open voor nieuwe ideeën.

De communicatie van Eco-Schools deden jullie samen, hoe ging dat?

Lisa: Samen met Ferlin waren wij bijna volledig verantwoordelijk voor de online communicatie van Eco-Schools. De vorige stagiairs waren begonnen met een contentkalender, dit hebben wij doorgezet. Ferlin en ik vulden elkaar goed aan, ik hield mij vooral bezig met het schrijven van artikelen en het communicatieplan. Ook verstuurde ik de maandelijkse Eco-Schools nieuwsbrief.
Ferlin: Lisa en ik hebben onder andere alle sociale media kanalen bijgehouden. Elke maandag namen we samen de contentkalender door om in te plannen wat we die week zouden gaan doen. Daarvoor heb ik vooral communicatiemiddelen ontwikkeld en nieuwe manieren gezocht om het managen van de kanalen makkelijker te maken. Lisa heeft vooral artikelen geschreven voor op de website, die ik vervolgens deelde op alle sociale media kanalen.

Wat deden jullie nog meer?

Lisa: In de eerste weken heb ik een nieuwsbriefanalyse uitgevoerd van de SME nieuwsbrief en op basis van de resultaten een advies geschreven. In een overleg met het communicatieteam hebben we ook een actieplan opgesteld om de adviezen uit te voeren. Daarnaast heb ik sommige van de strategieën en adviezen die ik in het communicatieplan voor Eco-Schools heb omgeschreven ook al deels uitgevoerd. Zoals het opstellen van de kernboodschap voor Eco-Schools en het schrijven van een veelgestelde vragen pagina. Erg leuk om je eigen strategie ook al te mogen uitvoeren!
Ferlin: Aan het begin van mijn stage heb ik voor Instagram een communicatiestrategie gemaakt waarin ik nieuwe ontwikkelingen en content ideeën heb uitgewerkt. Uiteindelijk heb ik hier een advies voor opgesteld met de bijbehorende actiepunten zodat we het daadwerkelijk in de praktijk kunnen uitvoeren. Het is dan ook erg leuk om te zien dat het een positief effect heeft op de statistieken van Instagram en dat het kanaal blijft groeien. De daaropvolgende weken ben ik druk bezig geweest met het ontwikkelen van een infographic met daarin statistieken en informatie over Eco-Schools. Samen met Samantha, onze stagebegeleider, zijn we tot een idee gekomen die ik verder heb uitgewerkt. Hierbij kreeg ik alle ruimte voor wijzigingen aan het originele idee en voor eigen input op het gebied van vormgeving. Uiteindelijk is mijn infographic ook gebruikt in het Eco-Schools Inspiratiemagazine, daar ben ik erg trots op!

Wat was het hoogtepunt van jullie stage?

Lisa: Mogen meewerken aan de National Operators Meeting van Eco-Schools was echt een hele ervaring! Hierbij heb ik onder andere de internationale gasten ontvangen op Schiphol en meegeholpen met de organisatie van de Hollandse avond! Daarnaast zijn wij samen naar de uitreiking van de zesde Groene Vlag van de Bosseschool in Middelharnis geweest om een inspiratieverhaal te schrijven, dat vond ik ook erg leuk.
Ferlin: Het hoogtepunt van mijn stageperiode (tot nu toe) is ook zeker de National Operators Meeting geweest. Ik heb voor de Eco-Schools app drie weken lang een promotievideo mogen ontwikkelen die tijdens de lancering bij de NOM aan alle aanwezigen is getoond. Het was erg leuk om mijn video op zo’n groot scherm te zien in een volle zaal met mensen van over de hele wereld. Het gaf mij dan ook veel voldoening om daar leuke en positieve reacties op te krijgen. Iemand kwam ’s avonds op het feest naar mij toe en vroeg vol verbazing of ik -als student- die video had gemaakt. Dat was echt gaaf!

En nu?

Lisa: De vrijdag voor de kerstvakantie, 20 december, is mijn laatste dag bij SME. Daarna ga ik twee weken genieten van mijn kerstvakantie om daarna met frisse moed te starten aan mijn masterthesis. Ik zal SME erg missen, maar ik ben van plan zeker nog eens langs te komen!
Ferlin: Ik heb besloten om mijn volgende stageperiode ook bij SME door te brengen. Ik heb het hier gewoon erg naar mijn zin en het werk wat ik oplever wordt gewaardeerd en daadwerkelijk gebruikt door SME. Bij SME heb ik kansen gekregen die ik mij een halfjaar geleden niet had kunnen voorstellen bij een stagebedrijf.

Meer weten?

Ferlin

Ferlin van de Bovenkamp

 (030) 635 89 00

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Algemeen
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fwerken_bij%2FCommunicatiestage.jpg&w=321&h=193&zc=1
25 mei 2021 door Kitty

Communicatie­stage bij een…

Algemeen
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FWietske.JPG.jpg&w=321&h=193&zc=1
18 mei 2021 door Kitty

Even voorstellen: onze nieuwe collega Wietske

Algemeen
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FWorkshop_circulaire_economie.jpg&w=321&h=193&zc=1
22 feb 2021 door Lisa

Workshop circulaire economie voor…