Op 1 juli 2021 heeft elke RES-regio zijn RES 1.0 (Regionale Energie Strategie) klaar. Jolien Kamermans is namens de Omgevingsdienst West-Holland, waar zij vanuit SME gedetacheerd is, nauw betrokken bij de RES Holland Rijnland. Wat maakt de RES in Holland Rijnland bijzonder en hoe kunnen andere RES-regio’s van dit praktijkvoorbeeld op het gebied van energiebesparing profiteren?

De RES Holland Rijnland

De RES Holland Rijnland richt zich op de uitvoeringslijnen ‘Energiebesparing’, ’Elektriciteit & ruimte’ (waaronder zon op daken), ‘Warmte’ en ‘Mobiliteit’. Niet elke RES bevat de onderdelen energiebesparing en mobiliteit. Holland Rijnland is daarnaast één van de vijf regio’s die meedoen aan de pilot om een planMER op te stellen. Al in 2017 (Energieakkoord Holland Rijnland) werd in de regio erkend dat energiebesparing de eerste stap is in de energietransitie. Bovendien is energiebesparing een manier om minder energie te hoeven opwekken in een gebied waar de ruimte daarvoor schaars is. Het nationaal programma RES (NP RES) wil energiebesparing meer onder de aandacht brengen van andere RES-regio’s en heeft daarom energiebesparing in Holland Rijnland zelfs uitgelicht als praktijkvoorbeeld voor andere RES-regio’s.

De rol van SME

Elke RES-partner levert een bijdrage aan de RES in de vorm van budget en capaciteit. Zo ook de Omgevingsdienst West-Holland (ODWH), die omgevingstaken uitvoert voor bijna alle gemeenten uit de RES-regio. Namens de ODWH is Jolien onderdeel van het programmateam, de ‘cockpit’ van de RES. Zij leidt de werkgroepen ‘Energiebesparing’ en ‘Zon op daken’ en heeft in samenwerking met deze werkgroepen en met technische ondersteuning van Witteveen+Bos/ Quintel de tekst opgesteld voor de RES 1.0. Daarbij komen zowel proces-vaardigheden als inhoudelijke kennis kijken.

Tips voor andere RES-regio’s

Een aantal geleerde lessen delen we graag met andere RES-regio’s. Probeer met alle RES-partners gezamenlijk inzicht te krijgen in de ontwikkeling van het energiegebruik en de besparingspotentie per sector. Op mobiliteit is een groot aandeel besparing mogelijk, dus het is slim om dat onderdeel ook mee te nemen. In Holland Rijnland stellen we een basisstrategie voor, waar gemeenten zich op kunnen richten als ze de RES-ambities via hun eigen beleid gaan uitvoeren. Dat geeft houvast.

Op naar de volgende fase

Nu de RES 1.0 klaar is, breekt een nieuwe fase aan, waarin de RES-partners zich niet meer richten op het beschrijven, maar op het behalen van ambities. In het afgelopen jaar hebben we veel bijgeleerd over energiebesparing, zon op daken en procesbegeleiding van de energietransitie. We staan te popelen om deze vers opgedane kennis ook in te zetten voor andere opdrachtgevers die daar baat bij hebben.

Neem contact met ons op

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

LisaLisa Kouwenberg

 (030) 635 89 01
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Laatste nieuws

Detachering en interim management
12 jul 2020 door Hak

Green recovery? Yes we can!

Detachering en interim management
25 nov 2019 door Machiel

Communicatie over duurzaamheid? SME helpt!