Het Twickel College in Hengelo is afgelopen week begonnen met het organiseren van een omgekeerde supermarkt in de school. Docent Frans Westerveen heeft in verschillende interviews met 1Twente aangegeven dat de omgekeerde supermarkt één van de acties van de school is om bij te kunnen dragen aan het Eco-Schoolsprogramma waar het Twickel College een jaar geleden lid van is geworden.

Omgekeerde_supermarkt.pngHoe werkt de omgekeerde supermarkt?

Het concept van de omgekeerde supermarkt werkt als volgt: leerlingen en ouders kunnen producten inleveren die ze niet meer denken te gaan gebruiken. Dit kunnen producten zijn die binnenkort niet meer houdbaar zijn, producten met een beschadigde verpakking of producten die niet meer gebruikt gaan worden. Vervolgens worden alle ingezamelde producten naar een lokale voedsel deelkast gebracht waar mensen het op kunnen halen die het goed kunnen gebruiken.

“Mooi om te geven, fijn om te krijgen.”

Eco-Schools

Het initiatief van het Twickel College om een omgekeerde supermarkt te openen komt voort uit het Eco-Schoolsprogramma waar het College een jaar geleden lid van is geworden. Naast de omgekeerde supermarkt heeft het Eco-Team van het Twickel College veel meer bereikt. Zo geeft Frans Westerveen op de Instagrampagina van het college aan dat er aandacht is besteed aan de World Clean-Up Day voor 2e klassen, de Dag van Duurzaamheid en is er een begin gemaakt aan het afvalbeleid van de school. Het Twickel College heeft afgelopen november het bronzen certificaat ontvangen voor de ondernomen acties in het schooljaar van 2020-2021.

Wat kunnen we in de toekomst verwachten?

Er staan verschillende projecten op de planning van het Eco-Team. Zo zijn er plannen om een mega-insectenhotel neer te zetten, het afvalbeleid verder uit te werken, en een boomplantdag te organiseren op het landgoed Twickel. Dit laatste initiatief wordt ook gezien als een metafoor voor het duurzaamheidsonderwijs van het college dat zich in een ontwikkelingsfase begeeft.

“De wortels staan nu stevig in de aarde. Ze zullen zich nu verder moeten hechten aan deze aarde. Voedingsstoffen en water zullen de boom verder laten groeien. De boom is nu nog klein en dun. Hierdoor kan de boom nog groeien. Het zal tijdens deze groei een positieve klimaatbijdrage leveren, door CO2 vast te leggen. Daarnaast zal het schaduw bieden aan mens en dier.”

@twickelcollege, Instagram

 ©1Twente

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

WietskeWietske Stoelinga

 (030) 635 89 00
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.