header projecten

Klimaatadaptatie is een urgent maatschappelijk vraagstuk dat meer aandacht verdient binnen het onderwijs. Gemeente Amsterdam en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) willen dat iedereen kan meedoen met de opgaven van klimaatadaptatie, jong of oud. Hoe kunnen we docenten handvatten aanreiken om klimaatadaptatie rondom hitte, droogte, wateroverlast en overstromingen te integreren in hun onderwijs?

klimaatinspiratiekaarten douwedevoogtSME ontwikkelde voor de opdrachtgevers waterschap Amstel Gooi en Vecht en gemeente Amsterdam samen met ANMEC docentmateriaal voor de middelbare school, dat antwoord geeft op deze vraag. In dit interview met Douwe de Voogt, opdrachtgever vanuit AGV voor SME, kijken we terug op de samenwerking.

Leuk dat we in gesprek kunnen met elkaar, Douwe. Wat is je rol bij het waterschap?
“Ik ben planadviseur, wat betekent dat ik vanuit een waterperspectief meekijk naar ruimtelijke ontwikkeling in Amsterdam.”

Wat betekenen de Inspiratiekaarten Klimaatadaptatie voor AGV en Gemeente Amsterdam?
“Het is een manier om de kennis die er is over te dragen aan leerlingen. Kennis over wat we kunnen doen om ons aan te passen aan het veranderende klimaat. Het is ook een manier om leerlingen erbij te betrekken, ze bewust te maken en te laten nadenken ‘wat kan ik doen’.”

klimaatadaptatie kaarten wateroverlast

Waarom is het zo belangrijk om docenten en leerlingen te betrekken?
“We moeten met z’n allen samenwerken om Nederland klimaatbestendig te maken. Niet alleen de gemeente, waterschap, maar ook inwoners met bijvoorbeeld een geveltuintje. Maar iedereen moet zich er ook van bewust zijn dat het een belangrijke opgave is, waar we ook allemaal wat aan hebben. En deze Inspiratiekaarten Klimaatadaptatie laten voorbeelden zien van dat we ons kunnen aanpassen aan het klimaat. We willen tonen waarom het belangrijk is en vooral dat we er iets aan kunnen doen.”

Wat was een uitdaging in het ontwikkelproces?
“Het behapbaar maken van kennis. Er kleine stukjes van maken die je als docent kunt oppakken. Dat is mijns inziens goed gelukt.”

Hoe vond je de samenwerking tussen ANMEC, gemeente Amsterdam, SME en waterschap Amstel, Gooi en Vecht?
“Ik vond dat de samenwerking erg goed is verlopen. Wat bijvoorbeeld erg fijn is, is dat we vanuit SME tussentijds voorbeelden te zien kregen van het eindresultaat. We kregen ruimte om hier op te reageren en suggesties werden ook echt meegenomen.”

klimaatinspiratiekaarten taartWat zou je willen bereiken met de Inspiratiekaarten Klimaatadaptatie?
“Ik hoop dat docenten zo een makkelijk middel aangereikt krijgen om het onderwerp mee te nemen in de lessen. Ik begrijp ook wel dat je je curriculum niet gemakkelijk kunt aanpassen, dus zijn deze kaarten een laagdrempelige manier om dit onderwerp te kunnen bespreken in de klas.”

Ook aan de slag met klimaatadaptatie in het onderwijs? Neem vrijblijvend contact op met Ruth Pasternak.

Download: Inspiratiekaarten klimaat

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

RuthRuth Pasternak

 (030) 635 89 00
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuws