MBO-scholen timmeren hard aan de weg op het gebied van duurzaamheid. Zij willen leerlingen opleiden tot vakmensen die klaar zijn om de uitdagingen van vandaag op te pakken. Daar komt de Sustainabul MBO om de hoek kijken. Het wordt georganiseerd door Leren voor Morgen en SME voert in opdracht van Leren voor Morgen de coördinatie uit. Met de SustainaBul MBO kunnen scholen een soort nulmeting doen, zien waar zij staan ten opzichte van andere scholen, wat goed doen én waar nog nieuwe kansen liggen. Hoe werkt deze ranking eigenlijk? En welke dingen vallen op?
Samen verbeteren en van elkaar leren
De SustainaBul MBO is niet enkel een ranking waarop je ziet welke plek je op de lijst hebt behaald. Het gaat niet om onderlinge competitie, maar op het samenwerkende netwerk van scholen dat de SustainaBul biedt. Dit jaar werkt de Sustainabul MBO voor het eerst met drie categorieën. Hierdoor is het voor alle scholen, waar in de transitie je ook staat, waardevol om deel te nemen aan de ranking. De categorieën waarin instellingen kunnen meedoen aan de ranking zijn Kickstarters, Versnellers en Koplopers. Ook als je pas net bezig bent kun je bijvoorbeeld hoog in de ranking komen als Kickstarter, doordat je in één jaar een goed begin hebt gemaakt.
De ranking is pas in december, maar tot die tijd staan scholen niet stil. Vier keer in het jaar zijn er kennisbijeenkomsten waar scholen hun ervaringen delen en vragen kunnen stellen over de SustainaBul MBO. Elke keer staat er een ander onderwerp centraal. Eerst wordt er een goed voorbeeld gedeeld van één van de deelnemende instellingen. Daarna gaan we aan de hand van de intervisie-methode dieper op een casus in. Aankomende september is het thema van de kennisbijeenkomst de bedrijfsvoering van de school, en kijken we naar de aanstaande wetgeving in het kader van de .
Beter inzicht op successen en kansen
De SustainaBul zelf biedt een ranking voor én door MBO-scholen. Als school krijg je namelijk een ranking op basis van jouw antwoorden en bewijs, maar je levert zelf ook een ranker af. Op deze manier is er geen externe partij die beoordeelt of jij ‘duurzaam genoeg’ bent. Integendeel: scholen leren zo van elkaar door elkaars ervaringen te lezen en te ranken. Ook is de vragenlijst in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers van het MBO opgesteld.
De ranking vraagt je om te reflecteren op vorderingen van het afgelopen jaar, of je nu pas net begonnen bent of al jaren meedoet. De ranking stelt vragen over de integrale benadering, onderwijs, praktijk en bedrijfsvoering. De vragenlijst vraagt niet alleen wat je doet op een thema, maar ook hoe structureel je dit doet en of je niet alleen op papier plannen hebt, maar deze ook uitvoert. Op deze manier is de SustainaBul al jaren erg behulpzaam voor scholen. Het helpt ze om kritisch te reflecteren: waar staan we nu echt?
SustainaBul verandert mee met actualiteiten
De SustainaBul MBO bestaat al sinds 2019. We leren als organisatie, maar ook als scholen elk jaar weer nieuwe dingen en ontwikkelen onze visie op onderwijs. Dat is nooit af en daarom is de SustainaBul MBO ook steeds in ontwikkeling. Vanuit Leren voor Morgen en SME zien we de waarde van een integrale kijk op duurzaamheid. Thema’s zoals gendergelijkheid en armoede vind je terug in de Sustainable Development Goals. In 2021 voegden we daarom een vraag toe over sociale duurzaamheid en in hoeverre scholen hiermee bezig waren.
In 2023 hebben we opnieuw vragen toegevoegd. We vragen nu uit in hoeverre scholen ook studenten meenemen in de verduurzaming. Dit past bij uitstek bij de Whole School Approach, waar iedereen in de school een rol vervult in verduurzaming. Daarnaast is er een vraag rondom diversiteit en inclusie toegevoegd. We zien dat steeds meer scholen bezig zijn met een veilige en fijne sfeer voor alle leerlingen en docenten. Op deze manier voelen alle leerlingen en docenten zich uitgenodigd om mee te doen aan het thema duurzaamheid. Zo hebben sommige scholen al jaren een GSA waar leerlingen bijvoorbeeld Paarse Vrijdag organiseren. Of zijn er scholen waar in het HR-beleid extra aandacht is voor diversiteit en inclusie.
Benieuwd naar meer over de SustainaBulMBO? Bekijk hier de goede voorbeelden van afgelopen jaren. En zet 8 december in je agenda: op die dag wordt het symposium DuurzaamMBO gehouden bij Koning Willem I College gehouden, de duurzaamste MBO van 2022! Op die dag worden ook de prijzen uitgereikt van de SustainaBul MBO 2023.
Meer weten? Neem contact op met Simone Kleinhout via