Hoe werken we stapsgewijs toe naar een circulaire economie? Onder andere door plasticvervuiling aan te pakken. En door onze kinderen en jongeren van vandaag, bewust te maken van de hoeveelheid plastic die we weggooien en wat we daar aan kunnen doen. In samenwerking met gemeente Almere, the Green Plastic Factory Almere en het EU-project Interreg CE, ontwikkelde SME een lespakket over plastic recycling voor leerlingen op de basis- en middelbare school.

Wat is er aan de hand met plastic?

De gemiddelde Europeaan gooit jaarlijks maar liefst 34,5 kilo plastic verpakkingen weg. Een groot gedeelte van dit plastic afval komt op de vuilnisbelt terecht of beland in het milieu. Daarvan stroomt wereldwijd elk jaar tussen de 5 en 13 miljoen ton plastic de grote oceanen in.

Lisette van Heijst, adviseur educatie en participatie bij SME, vertelt:

“Waarom blijven we de dingen doen zoals we ze doen, als het ook anders kan? Op dit moment kampen we met een klimaatcrisis en moeten we snel gaan omdenken. Onderwijs speelt hierin een cruciale rol om de nieuwe generatie bewust te laten worden dat het ook anders kan. We leren kinderen hoe de wereld werkt die door eerdere generaties is opgezet. Als SME ontwikkelen we educatiemiddelen (zoals lessen, maar ook methodes of trainingen) om leerlingen vaardigheden te bieden zodát we het anders kunnen doen.”

Leerlingen vaardigheden bieden om het anders te doen
In het lespakket van 2 lessen kan een docent  op interactieve wijze met kinderen aan de slag met plastic. Door oplossingsgericht aan het werk te gaan, nodigen we leerlingen uit om creatief na te denken over afvalstromen. Wat voor producten kan je allemaal maken van plasticafval?

Lisette vertelt:

“In dit lespakket leren ze onder andere wat voor een soorten plastics er allemaal zijn en op welke manier deze gerecycled kunnen worden. Ook krijgen ze inzicht in hun eigen plastic voetafdruk, door actief bij te houden wat ze allemaal weggooien. Dit in samenwerking met het hele gezin!”

De filosofie achter de educatiepakketten

TRANSFORM-CE, opgezet door Interreg NW Europa, heeft dit project in gang gezet. SME heeft het educatiegedeelte opgepakt, vanuit de filosofie dat we jongeren concrete handvatten dienen te geven en het systeem dienen te begrijpen, om vervolgens hun eigen waarden te ontwikkelen en met eigen ideeën leren komen om het anders te doen.

Voor wie en waar zijn de lessen te vinden?

De lespakketten over recycling en circulariteit zijn voor kinderen op basisscholen van 10 tot 12 jaar en ook voor kinderen op het voortgezet onderwijs van 12 tot 14 jaar. Het lespakket is beschikbaar in het Nederlands, maar ook in het Engels vanuit het Verenigd Koninkrijk en door Duitse vakgenoten vertaald naar het Duits. In Europa zijn deze lespakketten gratis te downloaden op de website van TRANSFORM-CE vanaf 8 februari.

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Lisette van HeijstLisette van Heijst

 (030) 635 89 21
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.