Afgelopen week stond de jaarlijkse uitreiking van de SustainaBul MBO op het programma, op de campus van de nummer één van vorig jaar, Koning Willem I College. Een feestelijk bijeenkomst waar eenieder die zich inzet voor een integrale verankering van duurzaamheid in het mbo bij elkaar kwam.
Beleid en praktijk werken samen
Een moment om bestuurders en coördinatoren die uitblinken in de verschillende categorieën in het zonnetje te zetten: zij belichamen het cruciale samenspel tussen top-down en bottom-up in de organisaties, tussen beleidskaders en actie in de praktijk. Dat samenspel is een van de belangrijkste voorwaarden voor een goede borging van duurzaamheid in de organisatie, blijkt uit het recent uitgebrachte onderzoek CINOP uitvoerde in het mbo.
Deelnemers delen goede voorbeelden en knelpunten
Samenspel staat ook centraal in het hele netwerk dat SustainaBul MBO is: instellingen die een jaar lang in kennisbijeenkomsten zowel good practices met elkaar delen, als leerlessen of knelpunten. In intervisie setting denken ze daar met elkaar over door. Zo inspireren ze elkaar, helpen ze elkaar steeds een stapje verder en houden ze elkaar scherp.
Dat bleek ook op het podium tijdens de uitreiking: de nieuwe nummer één dit jaar in de categorie, Albeda die met kop en schouders boven de nummers twee en drie eindigde, erkende dat het de winst juist te danken had aan de openheid van de nummer één van andere koplopers in het netwerk, zoals het Koning Willem I college. Het is dus geen erkenning voor het werk van één instelling, maar van de kracht van samenwerken en kennis delen.
Degene die daar al 25 jaar lang de belichaming is van, Rob de Vrind nam ook op passende wijze afscheid van Koning Willem I college. Zijn hele loopbaan als duurzaamheidscoördinator stond in het teken van doen, en vooral ook kennis delen met elkaar: “Iedereen mag alles van mij hebben en weten!”
Nieuwe categorieën en nieuwe vragen over studentbetrokkenheid en inclusie worden gewaardeerd
Voor de benchmark van SustainaBul MBO is het invullen van een vragenlijst en de daaropvolgende ranking door collega’s, en sinds dit jaar ook studenten van de betrokken instellingen, het meetinstrument. Dit meetinstrument is niet statisch maar ontwikkelt mee met de maatschappelijke ontwikkeling, en waar de ontwikkelkansen voor instellingen liggen. De ontwikkelingen aan het format die we in 2023 doorvoerden werden dan ook op het podium geprezen. Er werd waardering uitgesproken voor het actueel houden en blijven doorontwikkelen van de vragenlijst, zoals dit jaar met de toevoeging van vragen over o.a. studentbetrokkenheid en diversiteit en inclusie.
Dat is wat we dit jaar ook met de drie categorieën hebben willen bewerkstellingen: de spotlights op meer instellingen, en op de verschillende rollen die organisaties in de transitie naar een duurzame samenleving vervullen. We hoeven niet allemaal koplopers te zijn, de waarde van SustainaBul is vooral dat we samen leren, van en met elkaar. Met alle ontwikkelingen die we afgelopen jaar doorvoerden staat dat nog altijd centraal en vormt de kern van hoe we in 2024 verder gaan met SustainaBul MBO. Scholen die interesse hebben om aan te sluiten bij SustainaBul MBO kunnen vanaf januari weer aansluiten!
Wil je meer weten over SustainaBul MBO? Kijk dan op SustainaBul MBO! Wil je het hele onderzoek van CINOP lezen over de stand van zaken van duurzaamheid in het mbo, kijk dan op de website van Leren voor Morgen.
SME voert in opdracht voor Leren voor Morgen het operationeel projectleiderschap voor SustainaBul MBO uit. SustainaBul MBO is een initiatief van Leren voor Morgen en wordt mede mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation.Op de foto zie je van links naar rechts: Simone Frederikz (Albeda), Bert Beun (Goldschmeding Foundation) en Rob Ketelaar (Albeda).