Gemeenten en scholen staan voor de uitdaging om hun schoolgebouwen te verduurzamen. Hier gaat het om het energieneutraal maken van de gebouwen en het gebruik maken van duurzame materialen. Maar een duurzaam schoolgebouw gaat over meer dan alleen CO2-uitstoot en energieverbruik. Het schoolgebouw is slechts één van de domeinen waarop er een duurzame verandering plaats kan vinden. Het zorgen dat duurzaamheid een samenhangend en structureel onderdeel wordt van scholen en het onderwijs vraagt om een integrale aanpak: de Whole School Approach voor duurzame ontwikkeling.

Bekijk het basisdocument

De Whole School Approach (WSA)

Sinds de lancering van het Global Action Plan for ESD (Education for Sustainable Development) door UNESCO en in het nieuwe ‘ESD for 2030’ wordt internationaal een schoolbrede, integrale aanpak aanbevolen: een whole school approach (WSA) voor duurzame ontwikkeling. Deze benadering wordt inmiddels door meerdere organisaties en initiatieven in Nederland gebruikt.

De Whole School Approach is een integrale aanpak voor duurzaamheid in het schoolsysteem. Duurzaamheid komt dan in verschillende domeinen, zoals onder andere het curriculum, gebouw en bedrijfsvoering en de samenwerking met de omgeving, terug op school. Het WSA raamwerk helpt jongeren, docenten, management, onderwijsondersteuners en betrokkenen rondom de school om met elkaar in gesprek te gaan om te kijken welke bijdrage zij samen kunnen leveren aan de transitie richting een duurzame samenleving. De school kan zo per domein aan de slag zonder de samenhang uit het oog te verliezen. Deze samenhang is belangrijk, omdat een les over afvalscheiding niet effectief is wanneer de leerlingen na de les geen afvalbakken voor plastic, papier, glas en restafval kunnen vinden in school.

Whole school approach

Efficiënte samenwerking

Om duurzame impact te kunnen maken is er een samenwerking nodig tussen de school, ouders, de wijk, het bedrijfsleven en de gemeente. De gemeente kan op wijkniveau samenwerken met scholen om een brug te slaan naar de te behalen beleidsdoelen en ambities. Zo kunnen scholen bijvoorbeeld bijdragen aan beleidsdoelen op het gebied van klimaatadaptatie, biodiversiteit, circulaire economie en energie.

Meer weten?

Neem contact met ons op bij vragen over de Whole School Approach of bij advies over duurzaam onderwijs.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

AnnaAnna Vanderveen

 (030) 635 89 00
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Laatste nieuws

Onderzoek en ontwikkeling
01 feb 2023 door Tanne

Zijn algen dé oplossing voor een duurzame…

Onderzoek en ontwikkeling
31 mei 2022 door Hak

Onderzoek Tweede Kamer naar…

Onderzoek en ontwikkeling
21 feb 2022 door Ruth

Erkende interventie van het Eco-Schools…