header projecten

Op 11 mei 2021 heeft een aantal onderwijsorganisaties een onderwijsmanifest Investeren in de toekomst, is investeren in jongeren’ aangeboden aan Tweede Kamerleden, aan fractievoorzitter en demissionair minister Sigrid Kaag en aan demissionair premier Mark Rutte. Hierin wordt een pleidooi gehouden voor een politieke visie op duurzaam onderwijs. Deze visie is er nodig om de nieuwe generatie goed onderwijs te geven, zodat jongeren voorbereid worden op de klimaatuitdagingen van de toekomst.

De Coöperatie Leren voor Morgen is initiatiefnemer van het manifest. Wij zijn vanaf de oprichting actief betrokken bij Leren voor Morgen. Zelf zetten wij ons al vele jaren in voor duurzaam onderwijs met onder andere het internationaal programma Eco-Schools, de Dag van de Duurzaamheid Onderwijs, de verkiezing duurzame docent en de Whole school Approach. Wij steunen het Manifest van harte, omdat het de realisatie van duurzaam onderwijs een stap dichterbij brengt! Teken jij ook?

Lees en onderteken het manifest

Stappen richting duurzaam onderwijs

De realisatie van een gewenste duurzame toekomst vraagt om een aanpassing in het onderwijs. Onderwijs waarin er meer aandacht is voor vraagstukken van de toekomst en waarin jongeren 21-eeuwse vaardigheden leren, zoals kritisch denken en samenwerken.

Dit vraagt om een duidelijke visie van de politiek en het Ministerie van OCW, die er op dit moment nog niet is. In het pleidooi wordt onder andere de overheid gevraagd om een stimulerende en faciliterende rol op zich te nemen op het gebied van duurzaamheidsonderwijs. Van de educatieve sector wordt verwacht dat duurzaamheid wordt ingebed in beleid en integrale programma’s. Daarnaast moeten leerkrachten de ruimte krijgen om vakoverstijgend in te spelen op maatschappelijke, wetenschappelijke, filosofische en technologische ontwikkelingen in eigen school- en leefomgeving.

Manifest duurzaam onderwijs

Eco-Schools als integrale aanpak van duurzaamheid op school

Het manifest is naast de Coöperatie Leren voor Morgen onder andere door ‘Youth for Climate’, ‘Klimaat in de klas’ en ‘de Jonge Klimaatbeweging’ opgesteld, wat laat zien dat kinderen en jongeren actie willen ondernemen op het gebied van duurzaamheid. Zij willen zelf aan de slag en leren over hoe zij kunnen bijdragen aan de toekomst.

Het programma Eco-Schools biedt kinderen en jongeren die mogelijkheid op school. Eco-Schools zet namelijk leerlingen centraal in de uitvoering van het programma en is er voor elke school die stappen wil maken op het gebied van duurzaamheid. Eco-Schools helpt om afzonderlijke projecten onder één vlag te brengen en bevordert daarmee een integrale aanpak van duurzaamheid op school (‘whole school approach’). Door te werken aan duurzaamheid krijgen leerlingen een voorsprong in de maatschappij van de 21e-eeuw. Lees meer over Eco-schools.

Teken het manifest!

Ook steun bieden aan de verduurzaming van het onderwijs?

Teken hier het manifest

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

HakHak van Nispen tot Pannerden

 (030) 635 89 11
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Laatste nieuws

Onderzoek en ontwikkeling
13 jun 2024 door Imke

Salderen: hoe zit het en wat betekent het…

Onderzoek en ontwikkeling
01 feb 2023 door Coco

Zijn algen dé oplossing voor een duurzame…

Onderzoek en ontwikkeling
31 mei 2022 door Hak

Onderzoek Tweede Kamer naar…