Hoe zorg je dat inwoners en gemeenten elkaar inspireren en stimuleren voor een duurzame leefstijl in een duurzame leefomgeving? De gemeentes Hillegom, Lisse en Teylingen (HLT Samen) hebben in 2017 een participatieplatform opgezet, met de naam De Groene Uitdaging (DGU). Het afgelopen jaar mocht SME onderzoek doen naar de doorstart van De Groene Uitdaging. We delen hier ter inspiratie enkele successen van dit platform.
Waarom een platform?
DGU is een platform dat werkt aan een duurzame leefstijl in een duurzame leefomgeving. Het platform zorgt dat inwoners en de gemeenten elkaar vinden en zij elkaar inspireren en stimuleren om de verduurzaming van woningen, leefomgeving en leefstijl vorm en inhoud te geven. Het idee van de samenwerkende gemeenten is dat zij met het platform DGU bewoners en organisaties en bedrijven kunnen ondersteunen en adviseren. En vice versa. Daarbij het niet alleen om initiatieven die door de gemeenten worden gestart maar juist ook initiatieven van bewoners, organisaties en bedrijven zelf.
Succes is zichtbaar na een aantal jaar
Inmiddels een viertal jaar verder zie je dat het platform werkt! Door een positieve communicatie en de intrinsieke wens om initiatieven helpen zie je dat het platform werkt zoals het bedoeld was. De deelname aan initiatieven die gestart zijn door de gemeenten en het waterschap is hoog en er komen steeds meer initiatieven vanuit de samenleving zelf. Soms kan je daar als DGU een helpende hand bieden, maar vaak ook zie je dat initiatiefnemers en deelnemers elkaar opzoeken en elkaar helpen, waardoor de participatiecultuur in de bollenstreek verder groeit. Omdat het platform van DGU zo goed werkt zie je dat ook Noordwijk en Katwijk er gebruik van maken.
Een compacte aanpak, gericht op doen
Via vijf thema’s (energie & mobiliteit; circulair & afval; groen & biodiversiteit; voedsel & consumeren; klimaat & duurzaamheid) en een onderbouwde werkwijze die gericht is op positieve communicatie én doen, is het platform voor iedereen aansprekend. Er is voor iedereen wat te halen en het nodigt uit om mee te doen wanneer en hoe je zelf wil.
Scharnierpunt tussen gemeenten en bewoners
Het afgelopen jaar mocht SME onderzoek doen naar de doorstart van De Groene Uitdaging. Het bereik met social media en de deelname aan activiteiten zijn hoog. Op alle vijf de thema’s fungeert DGU als katalysator om de samenleving te betrekken en te ondersteunen. DGU is landelijk koploper als het gaat om participatie en betrokkenheid. DGU functioneert als scharnierpunten tussen gemeenten en samenleving en spreekt de taal van beide kanten. Hiermee worden niet alleen problemen en irritaties voorkomen, het zorgt er ook voor dat je soms met kleine dingen heel veel kan bereiken. In het NSOB model is de werkwijze van DGU een voorbeeld hoe kan functioneren in het kwadrant van de responsieve/ faciliterende overheid.
Figuur 1: NSOB model verschillende rollen van de overheid
Een platform met slagkracht
In het onderzoek is verder gekeken of DGU dan niet nog meer van de samenleving zelf zou moeten zijn, in plaats van dat de overheid het coördineert. Conclusie is dat het wenselijk is om daar naar toe te groeien en om daarop voor te sorteren, maar dat DGU nu nog te kwetsbaar is. In de komende jaren kan gewerkt worden aan een organisatiestructuur met inwoners, organisaties en bedrijven en kan bij gemeenten gekeken worden of er structurele financiering mogelijk is om DGU continuïteit en slagkracht te bieden. In een volgende fase kan DGU dan zelfstandig haar rol midden in de samenleving en samen met de gemeente vervullen.