header projecten

Aanpak Energiearmoede

Ondanks de btw-verlaging op energie per 1 juli komen steeds meer huishoudens in de problemen. De btw-verlaging komt ten goede van alle huishoudens in Nederland. Helaas is de groep die het écht nodig heeft daar te weinig mee geholpen. We moeten op zeer korte termijn aan de slag met de mensen die zwaar lijden door de hoge prijzen.

Tot op heden lag het thema duurzaamheid en in het bijzonder energie, bij gemeenten bij het fysieke domein. Nu we de mensen moeten helpen die het heel hard nodig hebben, moet er samenwerking gezocht worden met het sociale domein. Het fysieke domein heeft kennis over de inhoud, het sociale domein weet over wie het gaat. Die combinatie is cruciaal voor het slagen van je aanpak.

Met de steun ‘aanpak energiearmoede kwetsbare huishoudens’ kan je als gemeente in 2022 samen met bij voorkeur het sociale domein, de welzijnsorganisaties én de woningcorporaties op verschillende manieren deze huishoudens ondersteunen. Wij helpen je graag op weg!

Woningcorporaties cruciaal in de aanpak

Huishoudens waar energiearmoede speelt wonen veelal in slecht onderhouden woningen met een laag energielabel. Belangrijk feit is dat 75% van de energiearme huishoudens in een corporatiewoning woont. De huishoudens zijn uiteraard het meest gebaat bij een flinke renovatie van de woning op korte termijn en het liefst zonder een huurverhoging. Het overgrote deel van de kwetsbare huishoudens is daarin afhankelijk van de woningcorporatie of verhuurder. Helaas is dit niet de realiteit. Woningcorporaties hebben over het algemeen langetermijnplanningen voor het planmatig onderhoud. Het is dan ook van groot belang dat de corporatie aanhaakt én instemt met de werkwijze.

Wat wij voor jouw gemeente kunnen betekenen

Welke stappen kan je nu als gemeente zetten zonder dat je afhankelijk bent van vele anderen, waardoor trajecten sneller van de grond komen? Gericht aan de slag gaan in wijken waar energiearmoede speelt kan op verschillende manieren. Denk aan:

  • opleiden van energiecoaches uit de doelgroep,
  • installeren van kleine energiebesparende maatregelen door de doelgroep,
  • verbeteren van de sociale cohesie én kennis door het inzetten van een ludieke energiequiz of het geven van een workshop over energiebesparing.

We maken bij de werving van activiteiten zoveel mogelijk gebruik van vertrouwenspersonen van de doelgroep om de drempel te verlagen. Ook sluiten we aan bij bestaande bijeenkomsten en/of groepen die gewend zijn samen te komen. Door op een leuke en interactieve manier invulling te geven aan het thema energie zijn we in staat om de aanwezigen niet het gevoel te geven dat niets meer kan of mag, maar dat ze gaan denken in mogelijkheden. We geven concrete handvatten om makkelijk aan de slag te kunnen gaan met energie besparen. Juist door dingen net wat anders te doen.

Onze aanpak

We starten de aanpak met een samenkomst van het fysieke én het sociale domein. Want onze slogan ‘duurzaamheid is mensenwerk’ is op deze doelgroep nog meer van toepassing dan op andere doelgroepen. De medewerkers van duurzaamheid binnen een gemeente zijn vaak minder bekend met de onmisbare collega’s van het sociale domein. Deze collega’s kennen de mensen, weten wat ze nodig hebben, wat we van ze kunnen vragen én kennen de contactpersonen zodat de bewoners door vertrouwde personen kunnen worden benaderd. Dat laatste is extra belangrijk als je geen ruimte hebt in je hoofd en er gevoelens van schaamte kunnen heersen, dan wil je kunnen vertrouwen op bekenden.

Tijdens deze bijeenkomst delen we elkaars kennis en laten we met name het sociale domein kennis maken met hoe je het thema energie op een ludieke wijze kan overdragen.
Samen met de contactpersonen maken we een aanbod van producten die de doelgroep helpt om eenvoudig kleine stappen te zetten en om grip te krijgen op hun eigen energierekening. We proberen daarbij zoveel mogelijk gebruik te maken van de doelgroep zelf: door de doelgroep, voor de doelgroep.

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

CocoCoco de Theije

 (030) 635 89 23
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Projecten

Nieuws