In december werd bekend welke gemeenten RRE gelden ontvangen. Met deze pot geld kunnen gemeenten huiseigenaren verleiden om kleine energiebesparende maatregelen te nemen. Deze gemeenten moeten nu flink aan de bak om de plannen uit te voeren binnen het gestelde termijn van 2020. Ben je zo’n gemeente en kun je wel wat hulp gebruiken? Of ben je op zoek naar een partner om (een deel) van je plannen uit te voeren? SME biedt hulp!
Als je al concrete ideeën hebt wat je met de RRE gelden wilt doen, dan kan SME helpen met de uitvoering als projectleider of – assistent. Met onze ruime kennis in communicatie- en gedragstrajecten op het gebied van energiebesparing nemen we werk uit handen en brengen we extra expertise in huis.
Als je de invulling nog niet helemaal rond hebt en zoekt naar wat verse input van buiten af, dan denken we graag met je mee. Zo kunnen we bestaande plannen opleuken met onze creatieve aanpak of een invulling geven aan een groter deel van de RRE gelden door middel van onze beproefde producten. We gaan graag in gesprek om te kijken wat we voor jouw gemeente kunnen betekenen.
Energiecoaches opleiden
- Concept: train-de-trainer voor het geven van energieadviezen via 3-daagse cursus
- Omschrijving: SME heeft ruime ervaring met het opleiden van Energiecoaches. Middels een 3-daagse cursus leiden we 12 bewoners op om hun medebewoners een energieadvies aan huis te geven. De cursus gaat behoorlijk de diepte in, zodat de coaches niet onbeslagen ten ijs komen. We gaan vooral in op kleine energiebesparende maatregelen en gedragsverandering, maar ook technische aanpassingen passeren de revue. Het bereik van deze maatregel is relatief klein omdat de Energiecoaches 1-op-1 advies geven, maar het effect is groter. De kracht van de Energiecoaches is dat ze maatwerk leveren en achter de voordeur komen.
Communicatie
- Concept: communicatiecampagne verzorgen om bewoners te bereiken
- Omschrijving: SME heeft een breed inzetbaar communicatieteam met ervaring in de strategische en praktische kant van communicatie. Wij ontzorgen de gemeente door het uitdenken van een creatieve campagne, uitgewerkt in een contentkalender. In deze kalender staat beschreven wanneer, door wie en via welk kanaal welke boodschap gedeeld wordt. Daarbij maken we gebruik van alle bestaande kanalen van de gemeenten. We zorgen voor alle content en leveren dit kant en klaar op tijd aan bij de gemeente. Hierbij maken we zoveel mogelijk gebruik van beeldmateriaal van de gemeente.
Energieworkshops
- Concept: kennisoverdracht aan huiseigenaren via eenmalige workshop
- Omschrijving: Bij deze 1,5-2 uur durende workshops krijgen bewoners een crash course over energie. Tijdens deze workshop leren we deelnemers in een ochtend, middag of avond alles over de energierekening, sluip- en stand-by-verbruik, grootverbruikers en heel veel energiebesparingstips waarbij comfort hoog in het vaandel blijft staan. Met deze workshop krijgen bewoners tools om hun verbruik eens goed onder de loep te nemen en er thuis verder mee aan de slag te gaan. Natuurlijk krijgen zij ook hier een energiebox mee naar huis om een vliegende start te kunnen maken.
Energyparty
- Concept: train-de-trainer voor kennisoverdracht in sociale netwerken via 3-daagse cursus.
- Omschrijving: We geven 12 bewoners een 3-daagse cursus over energiebesparing door gedrag én door techniek, waarmee ze genoeg kennis in huis hebben om vervolgens zelf “Energyparties” te organiseren. Voor zo’n Energyparty nodigt een deelnemer ongeveer zes vrienden, buren en/of familieleden uit bij zich thuis. Tijdens de Energyparty brengt de deelnemer de kennis over die zij/hij heeft opgestoken tijdens onze cursus. Dat maakt energiebesparing een stuk leuker, gewoon thuis op de bank met leuke mensen om je heen! Het is bedoeling dat elke deelnemer vijf Energieparties organiseert. Als steuntje in de rug, krijgt de deelnemer een cadeautje voor elke Energieparty die zij/hij organiseert. Energyparties maken dus gebruik van het sociale netwerk van deelnemers, waardoor de gemeente een breder publiek bereikt dan gewoonlijk. Zo wordt energiebesparing een heel normaal gespreksonderwerp in vriendengroepen of families.
Meer weten?
Neem gerust contact met ons op als je wil sparren over de mogelijkheden voor jouw gemeente.