Het vraagstuk

Als woningcorporatie wil je graag betaalbare woonlasten realiseren voor je huurders. Helemaal nu de energieprijzen stijgen. Daarom besteden steeds meer woningcorporaties ook aandacht aan gedrag en stimuleren energiebesparing. Eén van de moeilijkste doelgroep hierbij is misschien wel de student. Om deze doelgroep te bereiken en te stimuleren tot energiezuinig gedrag hebben wij in opdracht van Staedion '12x Goed Bezig' ontwikkeld.

12x Goed bezig banner

Onze aanpak

Studenten zijn relatief veel thuis en daarmee grootverbruikers van energie. Ook zijn de kosten voor het gas en elektra vaak bij de huurprijs inbegrepen of krijgt elke huisgenoot aan het eind van het jaar hetzelfde bedrag terug. Hierdoor voelen zij zich minder verantwoordelijk om energie te besparen. Een lastige doelgroep om te bereiken en te stimuleren tot energiezuinig gedrag. Wij hebben we het project 12x Goed Bezig ontwikkeld, waarbij we studenten een jaar lang elke maand prikkelen tot duurzaam gedrag en ze belonen voor hun inzet. Het project is opgebouwd vanuit de vier gedragsprincipes van het EAST-Model.  Ook sluit het aan bij diverse gedragsprincipes van bekend professor Cialdini.

Om de studenten te stimuleren tot energiezuinig gedrag krijgen ze een jaar lang elke maand een cadeau. Van ledlamp tot douchecoach of spelletjes voor een avond offline gamen. Bij elk cadeau zat een flyer met informatie over het cadeau, feitjes en fabels en tips voor energiebesparing. We maakten het concreet en dichtbij, bijvoorbeeld door te vertellen hoeveel geld een besparende actie je oplevert of hoeveel geld een niet besparende actie je kost.

Na zes maanden - en zes cadeaus - kregen de studenten een uitnodiging om deel te nemen aan een energiebesparingsworkshop. Als ze hier met een bepaald aantal studenten naartoe zouden komen, kregen ze ook voor de volgende zes maanden een cadeautje. Meer dan de helft van de studenten kwam in eigen tijd naar de workshop. Onder het genot van een pizza hebben ze alles geleerd over energie en gaven ze aan de cadeaus leuk te vinden en veel te gebruiken. Het gehele project hebben we ontwikkeld, vormgegeven én uitgevoerd. Van het schrijven en vormgeven van de flyers tot het geven van de energiebesparingsworkshop.

12x Goed bezig workshop

Het resultaat

Het doel van het project was het bereiken van studenten en ze op een leuke manier bewust te maken van hun energieverbruik. Met 12x Goed Bezig is een mooie verbetering te zien in de bewustwording en het gedrag van de studenten. Tijdens de workshop gaven de studenten bijvoorbeeld aan dat ze de cadeaus veel gebruiken. Zo hebben ze de verlichting in de keuken (allemaal gloeilampen van 40 Watt) vervangen door ledlampen (allemaal 5 Watt) en hebben ze radiatorfolie achter de radiatoren gehangen. 

12x Goed Bezig

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

CocoCoco de Theije

 (030) 635 89 23
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.