header projecten

De energieprijzen blijven hoog en dat motiveert veel mensen in heel Nederland om zo snel mogelijk hun huis te verduurzamen. Van radiatorfolie achter de verwarming tot het installeren van zonnepanelen. In veel steden zijn ze bezig met het opzetten van een Fix-brigade die je langs kunt laten komen om je te helpen bij de kleine maatregelen, zoals het aanbrengen van tochtstrips of het vervangen van lampen. Maar hoe effectief zijn die Fix-brigades daadwerkelijk? En zorgen ze ervoor dat de maandelijkse energierekening echt omlaag gaat? We vragen het aan Imke Tegels die al ruim 20 jaar werkzaam is in het opleiden van energiecoaches bij SME.

Imke.jpg

Wat is het verschil tussen de Fix-brigade en energiecoaches?

"Het accent ligt anders. De Fix-brigade heeft de focus liggen op het aanbrengen van energiebesparende materialen. De energiecoaches leggen veel meer de focus op het gedrag van de mensen. Terwijl zij meelopen door het huis van de bewoner stellen de coaches vragen over of de verwarming ook ’s nachts uitstaat of hoe lang ze bijvoorbeeld douchen."

Meerwaarde van een energiecoach

Als de kleine maatregelen zijn genomen om een huis te verduurzamen gaat de energierekening toch ook omlaag? Wat is de meerwaarde van een energiecoach?

"De meerwaarde van een energiecoach is dat het verbruik nog verder omlaag gebracht kan worden. Het is zonde om alleen de stap te zetten om radiatorfolie te plakken achter de verwarming zonder dat je weet of het slim is om de verwarming ‘s nachts lager te zetten of als je even weg gaat. Met het toepassen van die tips bespaar je meer dan met radiatorfolie. Doe je het beide dan bespaar je uiteraard het meest."  

"Het is van belang dat de energiecoach figuurlijk en soms ook letterlijk dezelfde taal kan spreken met de bewoner."

"De energiecoach probeert de bewoner bewust te maken van zijn of haar eigen mogelijkheden, passend bij hun situatie. Wij gaan dan ook altijd op zoek naar coaches die zich of goed kunnen inleven in de specifieke doelgroep of deel zijn van de doelgroep. Het is van belang dat de energiecoach figuurlijk en soms ook letterlijk dezelfde taal kan spreken met de bewoner. Hij of zij moet begrijpen welke financiële last er op de schouders hangt van deze mensen en waarom ze soms daardoor andere keuzes maken. Voor de doelgroep is het cruciaal om zich te kunnen spiegelen aan de coach die ze het advies geven om daadwerkelijk hun gedrag aan te passen. Door de tijd te nemen voor deze gesprekken en empathie te hebben is het advies veel doeltreffender en kunnen deze coaches de mensen in de energiearmoede echt helpen."

Werken de kleine maatregelen niet veel effectiever op de korte termijn?

"Ja, dat klopt. Maar voor de lange termijn is het waardevol om mensen zich bewust te laten zijn van hun gedrag. Waarom dan niet beide. Naast de urgentie om nu snel te besparen in verband met de hoge prijzen, zijn wij met zijn allen in de energietransitie. En deze energietransitie vraagt om gedragsverandering."

Is jullie gemeente op zoek naar energiecoaches? Heb jij nog vragen aan Imke over energiecoaches? Neem contact op met Imke Tegels.

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

ImkeImke Tegels

 (030) 635 89 15
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Projecten

Nieuws