header projecten

In vergelijking met de problemen en het verdriet in de Oekraïne vallen onze mogelijke energie problemen natuurlijk in het niet. Een belangrijk en groot verschil van ons probleem is dat we daar allemaal zelf iets aan kunnen doen, laten we die kans dan ook allemaal aangrijpen om te laten zien dat we natuurlijk zonder Poetin maar ook makkelijk zonder Russisch gas kunnen.

Slechts 20% van ons gas komt uit Rusland en 20% gas besparen is echt goed te doen, zelfs zonder grote investeringen. De verwarming één graad lager levert namelijk al een besparing op van 8% gas. Dat is eigenlijk de temperatuur waar de mannen van veel huishoudens, die man-vrouw wonen, de thermostaat graag op zetten want vrouwen hebben het nu eenmaal sneller koud dan mannen. Dus als vrouwen wat toegeven, mannen het mooiste dekentje dat ze kunnen vinden op de bank leggen en daar lekkere warme sloffen aan toegevoegd worden, is de eerste 8% al binnen!

7% door de verwarming laag

Daarnaast is er veel te winnen door ’s nachts de temperatuur van de verwarming laag te zetten, maar ook tussentijds als je even weg bent en een uur voordat je gaat slapen. Hierdoor gaat je gasverbruik aanzienlijk naar beneden, met wel 7%. Dat het opstoken meer energie kost dan het op temperatuur houden van de woning is echt een fabeltje. Vloerverwarming is een uitzondering; die zetten we juist niet of maximaal één graad lager als je gaat slapen, omdat vloerverwarming traag reageert. Ook het water van je cv verlagen tot 60 graden kan je tot €150 per jaar opleveren. Dit is een besparing van 5% op gas. Met de instructiefilmpjes van www.zetmop60.nl is dat één minuut werk en echt heel gemakkelijk.

2% voor één minuut korter douchen

Een andere besparing die veel oplevert, maar vaak wat gevoeliger ligt is ‘korter douchen’. In 2018 kostte dagelijks een half uur douchen €650 per jaar en een jaar later kostte dat al €100 per jaar meer. Daar waren we destijds erg van onder de indruk. Het was een prijsstijging van 18% op gas. Maar die stijging valt compleet in het niet bij de stijgingen waar we het nu over hebben. Dagelijks een half uur douchen kost nu ruim €1800 per jaar! Een goede reden om er een minuutje af te halen. Iedere minuut die je per persoon dagelijks korter doucht, scheelt je 2% gas en €60 per jaar. Dat bespaar je natuurlijk ook als je van 15 minuten naar 14 minuten gaat of met twee personen een halve minuut korter doucht. Gemiddeld douchen we in Nederland 8,5 minuut per persoon, maar tijdens onze energieworkshops en energiecoachtrainingen kijken er toch altijd wel een paar deelnemers strak naar beneden als we deze getallen noemen.

Stijgende energieprijzen

De prijsstijgingen voor zowel gas als elektra brengen steeds meer huishoudens in de problemen. Natuurlijk helpt de overheid de mensen die het het meest nodig hebben, maar het bedrag dat zij straks gaan ontvangen is niet voldoende om de prijsstijgingen te compenseren én komt vast niet tegelijk met de eindafrekening van de energieleverancier. De kans is groot dat dat geld al is ingezet voor andere zaken die op dat moment ook nodig waren. Het is dan ook echt belangrijk om hen te helpen om het energieverbruik te verlagen. Ook wij weten dat veel mensen uit deze doelgroep in huizen wonen die niet energiezuinig zijn. Daar hebben verhuurders een belangrijke rol. Wat we wel kunnen doen is mensen handvatten geven en ze helpen om kleine energiebesparende maatregelen aan te (laten) brengen, om zo het energieverbruik naar beneden te brengen.

tarieven gas

Energierekening

Daarnaast kunnen we helpen om de energierekening te leren lezen. Energierekeningen zijn de rekeningen waar nauwelijks naar gekeken wordt. Ze lijken te ingewikkeld, waardoor bijna niemand de tijd neemt om zich er in te verdiepen. Maar alleen door goed naar je verbruik te kijken, kun je zien waar je op kunt besparen. Veel energieleveranciers geven op dit moment geen vaste contracten meer omdat ze zelf ook niet kunnen inschatten hoe de energiemarkt er over een paar maanden uit ziet. De vergelijkingssites die veel mensen gebruiken om over te stappen, hebben geen aanbod op dit moment. Er zijn zelfs al diverse energieleveranciers omgevallen waardoor mensen buiten hun wil om bij andere leveranciers terecht komen. Het is verplicht om daar 30 dagen te blijven. Daarna mag je pas weg naar een zelfgekozen leverancier. Het is heel belangrijk dat mensen weten dat ze na de verplichte periode snel op zoek gaan naar een nieuwe leverancier. Want in die 30 dagen worden er woekertarieven gerekend. Dus ook daar valt veel te besparen, of beter gezegd: minder uit te geven.

Wil je een keer sparren over hoe ook jouw bewoners onafhankelijk kunnen worden van Russisch gas?
Neem dan contact met ons op!

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

ImkeImke Tegels

 (030) 635 89 15
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.