Heel gemeenteland is er zoet mee. De Transitievisie Warmte moet eind 2021 klaar zijn. Hoewel dat ‘pas’ over twee jaar is, blijkt uit de stress en bedrijvigheid van de ambtenaren die met dit thema bezig zijn, dat dit een hele kluif is.
Terwijl er beleid ontwikkeld wordt, proberen veel gemeenten ook om bewoners alvast een zetje in de juiste richting te geven: ze verstrekken subsidies om bewoners te ondersteunen bij het nemen van de zogenaamde No-regret maatregelen voor hun huizen, of ze bieden via een energieloket hulp en advies. Maar lang niet alle bewoners worden hiermee bereikt. Intussen zitten bewoners wel met allerlei vragen en twijfels over de energietransitie: wat spookt de gemeente eigenlijk uit en word ik zo meteen op kosten gejaagd?
De wijk ingaan
Met de energietransitie vragen we veel van bewoners, het is daarom erg belangrijk om ze nu al voor te bereiden op de komende veranderingen en ze mee te nemen in het proces. Ook als je als gemeente nog geen antwoorden hebt, want er zijn nog steeds bewoners die denken dat ze deze transitie niet mee gaan maken. Er is dus nog heel wat te halen of eigenlijk…te brengen.
Tegelijkertijd moeten bewoners nu al starten met energiebesparing; hoe we het ook wenden of keren, we moeten uiteindelijk allemaal zuiniger omgaan met energie om de energietransitie überhaupt te kunnen bolwerken. Het grote advies is dan ook om in contact te komen met bewoners, om ‘de wijk in te gaan’. Maar hoe pak je dit aan?
Interactieve workshop
De nieuwe SME workshop ‘via energie besparen naar aardgasvrij’ biedt oplossing. In twee uur tijd nemen we bewoners mee in de wereld van de energietransitie. De workshop start met praktische informatie en tips op het gebied van energiebesparing. Via interactieve oefeningen krijgen ze zicht op waar hun energieverbruik naar toe gaat én hoe ze zonder comfort verlies daarop kunnen besparen. De workshop is daarmee een mooi middel om bewoners via een nieuwe weg weer een zetje te geven om aan de slag te gaan met energiebesparing. In het tweede deel van de workshop gaan we in gesprek met bewoners over de transitie naar aardgasvrij. Hoe dit ingevuld wordt is mede afhankelijk van wat de gemeente uit dit gesprek wil halen: het sentiment rond het thema, feedback op gemaakt beleid of het overbrengen van specifieke informatie.
SME heeft ruime ervaring met interactieve werkvormen, waardoor onze workshops worden ervaren als activerend, leuk en informatief. De workshop is geschikt voor maximaal 12 deelnemers tegelijk en duurt ongeveer 2 uur.
Bereik verschillende groepen bewoners
Met de workshop halen we voor de gemeente waardevolle input op van bewoners en bereiken we -naast de reeds geïnteresseerde bewoners- juist ook de groep bewoners die er nu nog helemaal niet mee bezig zijn.
Tegelijkertijd leren bewoners meer over de energietransitie en hun energierekening en -verbruik. Een extra verdienste is dat de bewoners echt met elkaar in contact komen, omdat de opdrachten in de workshop steeds in kleine groepjes worden uitgevoerd. Dat is niet onbelangrijk want de energietransitie gaat een stuk sneller als mensen samenwerken en elkaar goed kunnen vinden!