Een project waar inwoners van twee wijken geholpen zijn door diverse expertise te bundelen en te kijken wat inwoners zelf willen. De uitkomsten waren geheel anders dan voorzien (namelijk tuinen), maar het resultaat as eigenlijk veel mooier. Inwoners hebben zelf kansen gecreëerd en dit samen opgepakt en zo een basis gelegd voor hun toekomst en die van de wijken.

Het vraagstuk

Het programma GroenDichterbij hebben wij met steun van de Postcodeloterij uitkunnen voeren. Wij waren in dit geval SME, IVN, OranjeFonds, en Buurtlink. Enkele honderden buurttuinen hebben wij kunnen ondersteunen met kennis en communicatie. Vooral het kennisdelen tussen de initiatiefnemers van de buurttuinen was daarin belangrijk. Jaarlijks was er in Amersfoort een kennisdag.

Met deze ervaringen op zak zijn wij in Tilburg aan de slag gegaan om in 10 wijken een buurttuin te creëren. Althans dat was het idee. Samen met een welzijnsstichting, een kunststichting, de woningbouwcorporatie en GGD zijn wij in twee sociaal economisch lastige wijken gestart.

Al snel bleek dat het begrip tuin overdrachtelijk uitgelegd moet worden, want bewoners waren met heel ander dingen bezig en daar kwam bij dat zij de hulpverleners meer dan beu waren. Iedere keer werd er weer iets opgestart en even snel waren die mensen weer verdwenen. De uitdaging was om iets te doen waar zij echt zelf iets aan hebben en dat het continuïteit heeft.

Onze aanpak

Wij zijn niet met vragenlijsten de wijk in gegaan. Wij hebben het omgekeerd gedaan. Met genoemde organisaties stonden wij samen rond de wijken en hebben gekeken wat er in de wijken gebeurde. Juist omdat onze expertise zo verschillend zijn, konden we snel reageren. Deze aanpak was succesvol omdat inwoners kregen waar zij op dat moment behoefte aan hadden. Het ging om hen en niet om ons.

Het resultaat

  • In de ene wijk is een groep inwoners bio-walking gestart. Vanwege hun gezondheid is bewegen belangrijk en door dit samen te doen en met IVN die je meeneemt naar natuur in de stad en daarbuiten wordt het leuk om te doen. Later zijn ook andere groepen opgestart.
  • In dezelfde wijk is een Wijkacademie ontstaan. Iedere woensdag was daar boven de kringloopwinkel een bijeenkomst over onderwerpen die de inwoners zelf uitkozen en zij nodigden zelf sprekers uit de wijk uit om daar wat over te vertellen. Alleen als inwoners het zelf wilden werden sprekers van buiten de wijk uitgenodigd. Deze benadering zorgde ervoor dat niemand zich ergens voor hoeft te schamen en omgekeerd dan iemand die kennis kan delen door de wijk gewaardeerd wordt.
  • In de andere wijk was een ontwikkeling gaande dat kunstenaars en yuppies er kwamen wonen. Vraag was of de wijkidentiteit behouden zou blijven. Een kunstenaar is bij bewoners op zoek gegaan naar de wijkidentiteit en heeft daar tatoeages van gemaakt. Het gekozen ontwerp is door enkele inwoners ook gezet en voor anderen is het als tijdelijke tatoeage beschikbaar. Dit beeld gaf verbinding.
  • In deze tweede wijk is de muur van het buurthuis gesloopt en samen met de woningbouwcorporatie is de tuin en speeltuin erachter opgeknapt. Een echte buurttuin was het niet direct maar kon het wel worden.
  • Door Tien Tuinen voor Tilburg hebben meer mensen zich aangemeld voor taallessen, verkeerslessen, kooklessen en bij het naaiatelier van de welzijnsstichting
 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

HakHak van Nispen tot Pannerden

 (030) 635 89 11
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.