Ik lunch met een vriendin die een nieuwbouwhuis heeft gekocht. Ze vertelt enthousiast over alle keuzes die ze nu al mag maken terwijl het huis pas in oktober opgeleverd worden. Sommige keuzes zijn leuk, bijvoorbeeld het uitzoeken van de keuken. Andere dingen zijn stom, zoals het verzinnen hoeveel stopcontacten ze in welke kamer wil en waar die moeten worden geplaatst.

Een kokendwaterkraan

Ze vertelt enthousiast dat ze een kraan laat installeren waar direct kokend water uit komt. Dat vindt ze helemaal het einde, want ze drinkt ongeveer niks anders dan thee. Bij energieworkshops heb ik het regelmatig over dit soort kranen, deze scoren namelijk behoorlijk hoog (en dan niet op de positieve manier) op de lijst van grootverbruikers. Circa 20 euro per jaar voor alleen het stand-by verbruik. Regelmatig leidt dit met mijn cursisten tot discussies. Want wat is nou zuiniger, een waterkoker of een kokendwaterkraan? Bij een kokendwaterkraan kook je het water in ieder geval niet twee keer, iets wat bij een waterkoker wel veel voorkomt. Daarentegen is een kokendwaterkraan continu warm, en kost daardoor continu geld. En is het dan voordeliger om je kokend water voor de pasta uit de kokendwaterkraan te halen, uit de waterkoker of het water gewoon koud op het vuur te zetten? En als je dan op inductie kookt, kost dat dan meer energie dan al het andere? In de trein naar huis duik ik het internet op om dit tot op de bodem uit te zoeken.

Op onderzoek

Ik ga er vanuit dat een gezin gemiddeld 10 liter kokend water per dag nodig heeft en dat je €0.23 betaalt per kWh. Met informatie van de website van Quooker (een bekend kokendwaterkraan merk), Milieucentraal (voor informatie over de waterkoker) en Nudge (voor de efficiëntie van een inductiekookplaat) kom ik tot het volgende rijtje:

  Aanschafkosten   Standby kWh Standby kosten  Verbruik kWh  Verbruikskosten  Totaal per jaar 
Waterkoker € 10 - € 40     400 kWh € 92,00  € 92,00
Inductie kookplaat       459,9 kWh € 105,77 € 105,77
Quooker € 1195 - € 2395 10 Watt € 20,15 423 kWh € 97,29 € 117,44

De waterkoker is dus het efficiëntste apparaat, op de voet gevolgd door de inductie kookplaat. En als ik meeneem dat water in de waterkoker vaak dubbel gekookt wordt, is de zuinigste optie een fluitketel op het inductie kookplaat. Hiermee voorkom je dat water dubbel gekookt wordt, wat bij de waterkoker tot de grootste verspilling leidt. In alle gevallen is het natuurlijk het zuinigst om in ieder geval precies zoveel water te koken als dat je nodig hebt. 

De Quooker valt me mee, slechts €25,- duurder in energieverbruik dan een waterkoker. En zoals deze vriendin al zegt: het gemak is goud waard. Maar die aanschafwaarde… Daar koop je een levenslange voorraad aan waterkokers mee, en dan kun je al je water nog dubbel koken ook.

NB 1. Bij de inductiekookplaat laten we de aanschafwaarde buiten beschouwing, omdat je een inductiekookplaat niet speciaal aanschaft om water mee te koken.

NB 2. Niemand (ik sprak diverse klantenservices) kon mij vertellen of het nog uitmaakt in energieverbruik of je elke keer kleine beetjes tapt, of in één keer het hele reservoir leeg. Daarvoor zou een lange termijn experiment moeten worden gedaan met energiemeters en het vertonen van bepaald gedrag gedurende de ene periode en ander gedrag in een andere periode, met een controle groep etc. Dat was voor dit onderzoekje in de trein een tikkeltje te ingewikkeld.

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

LisaLisa Kouwenberg

 (030) 635 89 01
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.