Geen nieuwe kleding meer kopen maar alleen tweedehands, alle tegels uit de tuin halen, de verwarming op 19 graden zetten, een eigen tas meenemen voor de boodschappen, speelgoed naar de kringloop brengen of zelf een bijenhotel maken. 

Dit is een greep uit de duurzame voornemens die bezoekers aan festival Pitstop op de Stadsring in Amersfoort op 17 en 18 september inlegden bij de actie Rad van Voortuin. De stadsring werd tijdens dit weekend deels autovrij gemaakt om een stukje stad terug te geven aan de inwoners. Bewoners waren uitgenodigd om zelf invulling aan het programma van Pitstop te geven.

Onze collega Coco had in opdracht van team Klimaatadaptatie en Groen van de gemeente Amersfoort de actie Rad van Voortuin opgezet. Nadat bewoners ambitieuze en concrete duurzame voornemens hadden ingelegd, konden ze mee doen aan de klimaatquiz. Bij een goede score op hun kennis over duurzaamheid was met een draai aan het Rad van Voortuin een groene of duurzame prijs te winnen, zoals een regenton, een cadeaubon voor een boom of planten in de tuin of een insectenhotel.

20220917 143956

Met een plek op het festival Pitstop op de Stadsring gingen we op een laagdrempelige, luchtige manier met festivalgangers in gesprek over klimaatadaptatie en duurzaamheid. Uit gesprekken met de festivalbezoekers blijkt dat de kennis over duurzaamheid divers is. Waar de één al volop maatregelen treft of trof, is de ander nog zoekende. Lees hier enkele reacties die wij kregen:

“Ik kan geen duurzaam voornemen bedenken, ik doe alles al. Oh ja, ik kan inderdaad mijn koude douchewater opvangen om daar de planten mee water te geven. Al dat drinkwater verdwijnt anders meteen via het doucheputje. Zonde!” 

“Ik koop al mijn kleding tweedehands. Alleen het vinden van maillots voor mijn dochters is een uitdaging.”

*Een meisje wint een insectenhotel* “Superleuk, die ga ik ophangen in mijn kamer! Oh, moet je hem buiten ophangen zodat er insecten in komen? Dan hang ik hem voor het raam, dan kan ik hem elke dag zien!”  

“Ik wil graag mijn tuin vergroenen, maar ik woon op kleigrond waardoor ik eerst het waterprobleem moet oplossen. Kunnen de regenwatercoaches van Amersfoort Rainproof mij daarin adviseren? Dan zal ik een afspraak met hen maken.” 

“De quizvragen zijn echt interessant, ik leer er enorm veel van! Oh, zijn we al door de vragen heen? Doe er nog maar eentje!” 

“Jeetje, ik had niet verwacht dat er zulke leuke prijzen bij deze actie te winnen waren!” 

“Wat leuk dat de gemeente dit organiseert!” 

“Fijn om te zien dat de gemeente bezig is om meer plekken te vergroenen en bomen te planten. Wat mij betreft mag het nog veel groener in onze stad!” 

Met handige tips en duurzame prijzen kunnen zij nu zelf aan de slag. In totaal werden 70 prijzen uitgedeeld variërend van een insectenhotel, vogelhuisje, regenton, schaduwdoek, groenadvies, cadeaubonnen voor planten en bomen, inheems zadenpakket tot klimaatadaptieve tuininrichting. Aan dit prijzenpakket werd bijgedragen door Provincie Utrecht, Waterschap Vallei en Veluwe, Sight Landscaping, Elho, Bomenbezorgd.nl, Schaduwdoeken.nl, Koninklijke Ginkelgroep en Natuurpro. 

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

CocoCoco de Theije

 (030) 635 89 23
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.