Nu de RES-en (Regionale Energie Strategie) er liggen, zijn veel gemeentes druk met het zoeken naar locaties voor duurzame energieopwekking. Grote daken zijn het ‘laaghangend fruit’ bij het zoeken naar geschikte locaties voor PV. Hoe komt het dat deze locaties niet ‘vanzelf’ gebruikt worden? SME werkt met de gemeentes Diemen en Amersfoort aan het verduurzamen van grote daken. SME kent de belangrijkste barrières, en helpt gemeenten om te komen tot een laagdrempelige aanpak voor PV op grote daken.

Op bedrijventerreinen vind je vaak grote daken die onbenut zijn; deze bieden veel ruimte en kansen voor het opwekken van energie door zonnepanelen. Door een scan te doen naar de draagkracht van daken kan bepaald worden of de daken daadwerkelijk geschikt zijn voor het gewicht van de zonnepanelen. Een geschikt dak van 300 m2 kan (gemiddeld genomen) genoeg stroom opwekken voor ongeveer 15 huishoudens.

Zonnepanelen_op_Groot_Dak.jpg

Gemeente Diemen

Diemen heeft drie bedrijventerreinen; de meeste daken zijn hier nu nog onbenut, maar daar komt verandering in. Met ondersteuning van SME heeft de gemeente Diemen een ‘ontzorgende partij’ aangehaakt en de strategie uitgestippeld om huurders en eigenaren van ‘grote daken’ te betrekken. De ontzorgende partij pakt het hele proces op, van dakscan tot beheer. Ook bedrijven die niet vooraf willen of kunnen investeren in een installatie, zijn welkom.

Gemeente Diemen wil een ‘inclusieve’ energietransitie; de keuze is daarom gevallen op een energiecoöperatie als ontzorger. Zo zijn niet alleen de eigenaren en gebruikers bediend, maar kunnen ook de bewoners van Diemen meedoen. Zij kunnen lid worden van de coöperatie en zonnestroom gebruiken, ook zonder eigen dak.

Gemeente Amersfoort

In Amersfoort is SME bezig om kansrijke daken te zoeken op het bedrijventerrein De Hoef-Oost. Alleen pakken ze het in Amersfoort nog breder aan. Er wordt niet alleen gekeken naar de geschiktheid voor zonnepanelen, maar ook meteen naar de mogelijkheden voor een sedumdak. Dit wordt ook wel een groendak genoemd. Een groendak kent meerdere voordelen. Niet alleen bevordert het de biodiversiteit, maar het verhoogt ook de vastgoedwaarde van het pand. Daarnaast heeft een sedumdak een isolerende werking waardoor het in de zomer koeler is en in de winter warmer. Dit scheelt energiekosten voor de pandeigenaren. Daarnaast is een groene werkomgeving beter voor de fysieke en mentale gezondheid van medewerkers.

Mocht het dak ook niet geschikt zijn voor een groendak, dan stopt het daar niet direct. Er wordt namelijk in samenwerking met groenadviseurs ook gekeken naar de mogelijkheden voor het nemen van klimaat adaptieve maatregelen om het pand heen en op het eigen terrein. Zo probeert de gemeente bedrijven te voorzien van een breed advies waarmee een bedrijf concrete eerste stappen kan zetten om het dak én het eigen terrein te verduurzamen.

Door als gemeente de belemmeringen in kaart te brengen en mee te denken met de pandeigenaren geeft dat vertrouwen. Dit vertrouwen is nodig om pandeigenaren te overtuigen van de investering in hun dak. Door samen te werken creëren we impact door het benutten van grote daken.

Naast deze twee praktijkvoorbeelden kan SME ook gemeentes ondersteunen in hun beleid voor duurzaamheid. Benieuwd welke rol SME kan spelen bij jou gemeente? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Lisette van HeijstLisette van Heijst

 (030) 635 89 21
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.